Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Придніпровській ДПІ на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

опубліковано 27 вересня 2023 о 16:07

В Придніпровській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО, нововведення Закону №3219».

На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Придніпровської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Дубовиченко Олена Юріївна.

Питання 1: Добрий день! Чи мають право ФОП – платник ЄП другої – третьої груп проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО при здійснені роздрібної торгівлі, громадського харчування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл, селищ?

Відповідь: Доброго дня! Не застосовують  РРО та/або програмні РРО, а використовують розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл, селищ, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої - третьої груп на території сіл – до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);

для всіх без виключення суб’єктів господарювання на будь-якій території – 500 тис. грн. на один суб’єкт господарської діяльності, в тому числі фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку

Питання 2: Добрий день! Яким чином СГ в ПРРО може здійснити перегляд інформації щодо проведених розрахункових операцій за місяць?

Відповідь: Доброго дня! Перегляд інформації щодо проведених розрахункових операцій за певний період, суб’єкт господарювання може здійснити у журналі операцій, застосувавши відповідні фільтри для періоду за який потрібно переглянути дані?

Питання 3: Добрий день! За допомогою якої операції в ПРРО ломбарди, які надають кошти у позику, можуть проводити операцію по видачі готівки, якщо ПРРО вимагає ввести реквізити фіскального чеку на придбання

Відповідь: Доброго дня! В програмному забезпеченні «ПРРО ДПС» на даний час не реалізовано можливість формування чеків для видачі готівки у позику ломбардами.

Питання 4: Добрий день! Які дії суб’єкта господарювання, який отримав новий КЕП та подав Повідомлення на касира за ф. № 5-ПРРО, якщо при роботі в програмному рішенні «ПРРО Каса» надходить повідомлення «Виникла помилка при збереженні КЕП»?

Відповідь: Доброго дня! В програмному рішенні «ПРРО Каса» (далі – «ПРРО Каса»), яке надається ДПС на безоплатній основі, повідомлення з текстом «Виникла помилка при збереженні КЕП» не використовуються, тобто платник застосовує програмне рішення іншого виробника програмного реєстратора розрахункових операцій.

При цьому, «ПРРО Каса» використовує секретний ключ і сертифікат кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) виключно з каталогу, до якого користувачу необхідно їх розмістити.

У разі виникнення у суб’єкта господарювання, який отримав новий КЕП та подав Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5-ПРРО (J/F1391802), зазначених помилок, такому суб’єкту господарювання необхідно перевірити наявність увімкнених всіх дозволів для програмного забезпечення додатків «ПРРО Каса».

Питання 5: Добрий день! Чи необхідно подавати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, якщо у суб’єкта господарювання закінчилась дія електронного ключа та він згенерував новий ключ?

Відповідь: Доброго дня! Так, суб’єкту господарювання, у якого закінчилась дія електронного ключа та який згенерував новий ключ, необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою № 5-ПРРО (J/F1391802), в якому зазначити дані ідентифікатора ключа з нового сертифікату.