Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Соборній ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області на тему «Застосування РРО, нововведення Закону « 3219»

опубліковано 30 серпня 2023 о 10:11

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’зку «Гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО, нововведення Закону «3219».

На запитання платників відповіла старший державний інспектор Соборної ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Саламаніна Руслана Вікторівна.

Питання 1: Добрий день!

Яке підприємство вважається підприємством торгівлі або громадського харчування в розумінні   п. 1 ст. 9 ЗУ ”Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”?

Відповідь. Добрий день!

Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту.

Статут (положення) затверджується власником майна (засновником) суб’єкта господарювання чи його представниками, органами або іншими суб’єктами відповідно до закону.
Якщо статутом підприємства визначено основним видом діяльності торгівля або громадське харчування та проведення діяльності відповідає вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833 ”Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення” зі змінами та доповненнями, то дане підприємство відноситься до підприємств торгівлі або громадського харчування.     

Слід зазначити, що класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі – КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 із змінами та доповненнями.   

Питання 2: Добрий день!

Який суб’єкт господарювання має право здійснювати введення в експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт РРО?

Відповідь. Добрий день!

Відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95 – ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями центр сервісного обслуговування - суб’єкт господарювання, який за договором з постачальником надає послуги щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту реєстраторів розрахункових операцій.

Питання 3: Добрий день!

Підкажіть, будь ласка, які необхідні документи, що засвідчують особистість  фізичної особи (громадянин України),  для проведення реєстрації, внесення змін, отримання картки платника податків або відомостей з ДРФО – платників податків?

Відповідь. Добрий день!

Для громадян України це:
     - паспорт громадянина України;
     - паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання (для громадян України, які виїжджають за кордон на постійне проживання чи постійно проживають за кордоном);
     - тимчасове посвідчення громадянина України;
     - Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон. У разі пред’явлення громадянами України е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон контролюючі органи забезпечують перевірку таких документів у порядку, визначеному законодавством.

Питання 4: Добрий день!

Підкажіть, будь ласка, я придбав земельну ділянку, який порядок сплати земельного податку фізичною особою (громадянином) у рік придбання земельної ділянки?

Відповідь. Добрий день!

При отриманні від центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, інформації про набуття фізичною особою права власності на земельну ділянку або на підставі поданих фізичною особою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки відомостей про правовстановлюючі документи на земельну ділянку, контролюючий орган здійснює нарахування сум земельного податку починаючи з місяця, в якому у фізичної особи виникло право власності, та надсилає податкове повідомлення-рішення.

Питання 5: Добрий день!

Хотілось би взнати, яке призначення програмного забезпечення «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС»?

Відповідь. Добрий день!

Програмне забезпечення «Програмний реєстратор розрахункових операцій ПРРО (WEB-ВЕРСІЯ) Державної податкової служби України» (далі – ПЗ «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС») призначене для:

- автоматизації процесу реєстрації розрахункових документів та надання їх покупцям (в електронному чи паперовому вигляді) в момент придбання товарів (послуг);
- створення та реєстрації службових чеків (службове внесення, службова видача), реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів/наданні послуг, реєстрації розрахункових операцій виключно виключно в режимі онлайн.
Для запуску ПЗ «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС» необхідно в адресному вікні браузера вставити посилання з URL-адресою веб-застосунку (https://webrro.tax.gov.ua) та натиснути «Enter».