Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Тернівській ДПІ проведено практикум з питань оформлення трудових відносин

опубліковано 08 грудня 2022 о 11:34

У Тернівській державній податковій інпекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено практикум з вивчення громадянами-платниками податків окремих питань оформлення трудових відносин. Громадяни здобули практичні навички подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту (далі – Повідомлення) в електронному вигляді засобами ІТС «Електронний кабінет». Насамперед платників було проінформовано, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України –  ст.24 Кодексу законів про працю України.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015  № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» із змінами і доповненнямиПовідомлення подається наступними способами:

- безпосередньо власником підприємства, установи чи організації;

- уповноваженим органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації);

- резидентом Дія Сіті.

Документ має подаватися в електронному вигляді з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Якщо в роботодавця відсутня можливість надіслати повідомлення онлайн, ДПС прийме паперовий варіант документу, доповнений електронною копією.

Підсумовуючи практичне заняття було зазначено, що ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «в конвертах», роботодавець фактично позбавляє захисту трудових прав свого працівника, а нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист громадян, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. У той же час, офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства є основою соціальної захищеності працівника.