Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих норм з одноразового спеціального декларування активів фізичних осіб

опубліковано 21 вересня 2022 о 10:35

Нещодавно за участі начальника Придніпровського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світлани Іващенко відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».

Пропонуємо вашій увазі запитання, що надійшли на «гарячу лінію» та відповіді на них.

Питання: Чи мають право подати одноразову добровільну декларацію фізичні особи-підприємці?

Відповідь: Подати одноразову добровільну декларацію мають право фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Питання: Чи необхідно подавати одноразову добровільну декларацію, якщо кошти розміщенні на депозитному банківському рахунку?

Відповідь: Подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію необхідно у тому разі, якщо ви володієте коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування.

Питання: Які ставки збору з одноразового (спеціального) декларування?

Відповідь: Запропоновано три ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії: 5 % загальна ставка, 9 % для закордонних активів та 2,5 % для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 %, 11,5 %, 3 % відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Питання: Скажіть, будь ласка, чоловік та дружина є власниками будинку площею 300 кв.м. у рівних частках.  Хто з них може скористатися правом на податкову амністію?

Відповідь: Право на декларування своєї частини об’єкту нерухомого майна, придбаного за рахунок доходів, з яких не були не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, з урахуванням норм Цивільного кодексу України має кожен із співвласників.