Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Правобережній ДПІ

опубліковано 09 серпня 2022 о 16:30

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Новокодацький, Чечелівський та Центральний райони міста Дніпра) інформує.

Днями за участі начальника Правобережної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Віхрова Сергія відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де обговорювались актуальні питання податкового законодавства в умовах воєнного стану.

 

Питання 1: Вітаю! Скажіть, будь ласка, хто може скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням?

Відповідь 1: Доброго дня! Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть наступні категорії декларантів:

- фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

- фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

 

Питання 2: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, які обмеження існують під час оформлення податкової знижки

Відповідь 2: Доброго дня! Звертаємо увагу, що під час оформлення податкової знижки існують наступні обмеження:

- сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України (ПКУ).

- якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

 

Питання 3: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, що необхідно для скасування реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій?

Відповідь 3: Вітаю! Для скасування реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) необхідно подати Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316604) з позначкою «Скасування реєстрації».

Така заява подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків засобами Електронного кабінету чи засобами телекомунікацій.

Також скасувати реєстрацію ПРРО можна на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа» шляхом виключення його з реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.

В окремих випадках реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером.

 

Питання 4: Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про Закон України № 1914 щодо відповідей на запити контролюючого органу?

Відповідь 4: Доброго дня! Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» згідно зі змінами, внесеними до п. 73.3 ст. 73 розділу ІІ Податкового кодексу України, платник податків звільняється від обов’язку надання інформації та її документального підтвердження на запит контролюючого органу, якщо такі документи вже надавались цим платником такому контролюючому органу за попередніми запитами цього контролюючого органу.

Такий платник податків має право надати контролюючому органу інформацію про дату та номер листа, якими раніше надавалася зазначена інформація та її документальне підтвердження.

 

Питання 5: Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, якщо працівник був сумісником, а стає основним працівником чи необхідно подати повідомлення про прийняття на роботу?

Відповідь 5: Доброго дня! Роботодавці, юридичні або фізичні особи – підприємці, повинні подавати повідомлення про прийняття на роботу у разі укладання трудового договору чи контракту із найманим працівником.

Звертаємо увагу, якщо працівник раніше був оформлений сумісником, а стає основним працівником, працедавцю необхідно видати наказ про прийняття на роботу на основне місце роботи. Після оформлення наказу про прийняття на роботу необхідно сформувати повідомлення, після подання якого працівник може приступати до роботи за посадою як основний працівник.

Таке повідомлення необхідно подати до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті.

Нагадуємо, що постановою Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» з урахуванням змін, внесених постановами КМУ від 28 грудня 2021 року № 1392  та від 26 липня 2022 року № 835, визначено порядок повідомлення органів ДПС про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту та затверджено форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту.