Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про легалізацію трудових відносин під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Павлоградській ДПІ

опубліковано 05 серпня 2022 о 10:49

Днями у Павлоградській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Павлоградська ДПІ) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Легалізація трудових відносин».

На питання платників відповідала начальниця Павлоградської ДПІ Ольга Радіонова.

Пропонуємо до вашої уваги найактуальніші питання.

 

Питання 1: Добрий день! Які переваги використання легальної праці для роботодавців?

Відповідь 1: Вітаємо! Переваги використання легальної праці для роботодавців:

- вкладення коштів у трудовий ресурс, проведення періодично навчання, підвищення кваліфікації своїх працівників обов’язково вплине на якість виробничого процесу;

- це можливість встановити матеріальну відповідальність працівника при прийнятті його на роботу, яка передбачає обслуговування грошових, товарно-матеріальних цінностей;

- підпорядкування працівників правилам трудового розпорядку, чітка регламентація прав і обов’язків працівника – це трудова дисципліна, зменшення ризиків безкарності працівника, який заподіяв шкоду підприємству при виконанні трудових обов’язків;

- можливість у судовому порядку відстоювати свої порушені права та законні інтереси із покладенням на винних осіб обов’язку відшкодування втрат та матеріальних збитків;

- можливість скористатися механізмом відшкодування державою витрат роботодавця по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного офіційно працевлаштованого працівника;

- легальні працівники, налагоджена робота всіх учасників трудового процесу – це позитивний імідж і закріплення за таким роботодавцем репутації надійного партнера.

 

Питання 2: Вітаємо! Розкажіть, будь ласка, стосовно питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення.

Відповідь 2: Добрий день! Питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення було і залишається одним із основних напрямків діяльності ДПС та місцевих органів виконавчої влади.

Нелегальні трудові відносини та незадекларована заробітна плата призводять до зменшення надходжень до бюджетів, які є джерелом для оплати праці лікарів, вчителів, інших працівників бюджетної сфери, фінансування соціальних програм. Роботодавець, який ухиляється від офіційного оформлення працівників, позбавляє захисту їх трудових та соціальних прав.

 

Питання 3: Вітаємо! За допомогою якого програмного забезпечення подавати до контролюючого органу повідомлення про прийняття працівника на роботу?

Відповідь 3: Вітаємо! Державною податковою службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (за версією чинною на дату подання повідомлення), яке розповсюджується на безоплатній основі та розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» офіційного вебпорталу ДПС (http://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).

У даному програмному забезпеченні платникам надана можливість сформувати повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти кваліфікований електронний підпис чи печатку та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.

 

Питання 4: Вітаю! Розкажіть, будь ласка, про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану?

Відповідь 4: Добрий день! Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено порядок організації трудових відносин в умовах воєнного стану. У період дії воєнного стану, зокрема, норми частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.