Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» про актуальні питання податкового законодавства в умовах воєнного стану в м. Кам’янське

опубліковано 01 липня 2022 о 08:52

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Ка’янський регіон) повідомляє.

Нещодавно під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» на запитання платників податків відповідав начальник Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Борис Шишлаков на тему «Про актуальні питання податкового законодавства в умовах воєнного стану».

Запитувачі отримали відповіді на запитання, що надійшли від платників податків:

 

Питання 1: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи продовжується під час воєнного стану кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році?

Відповідь 1:Вітаю! Відповідно до п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Питання 2: Вітаю! Скажіть, будь ласка, які терміни проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь 2: Доброго дня! Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Детальніше з інформаційними матеріалами щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, громадяни можуть ознайомитися в банері «Одноразове добровільне декларування».

Питання 3: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, яким чином покупець зможе перевірити розрахунковий документ (чек), виданий програмним реєстратором розрахункових операцій, що працює в режимі офлайн?

Відповідь 3: Вітаю! У розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.

Пошук чеків, виданих програмним реєстратором розрахункових операцій, можна здійснити в Електронному кабінеті.

Інформація про фіскальні номери, які увійшли до діапазону для використання ПРРО, що працює у режимі офлайн, буде оприлюднена в Електронному кабінеті із зазначенням даних про фіскальний номер ПРРО та про суб’єкта господарювання, для ПРРО якого зарезервовано фіскальні номери.

При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем. Чеки, видані ПРРО в режимі офлайн, доступні для перегляду після того як вони будуть передані ПРРО до Системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій.

Питання 4: Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про особливості оподаткування рентною платою за користування радіочастотним ресурсом?

Відповідь 4: Доброго дня! Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі – Закон № 1914)  внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) та інших законів у частині адміністрування і стягнення податків.

 Зокрема, з 01 січня 2022 року набули чинності зміни до ПКУ, які стосуються адміністрування рентної плати за користування радіочастотним ресурсом (далі – рентна плата):

1)  збільшено ставки рентної плати на 10,5 відсотків, які застосовуються при обчисленні  податкових зобов’язань з рентної плати  за результатами господарської діяльності у 2022 році (п. 254.4 ст. 254 ПКУ).

Ставки рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку.

2) уточнено умови застосування коригуючих коефіцієнтів, передбачених примітками в абзацах 2-9 пункту 254.4 статті 254 ПКУ, які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати, а саме: до ставок рентної плати, передбачених для виду радіозв’язку «стільниковий радіозв’язок», для ширини смуги радіочастот, отриманої відповідно до ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, виданої з 01 січня 2022 року на конкурсних або тендерних засадах, не застосовуються коефіцієнти, встановлені пунктом 254.4 статті 254 ПКУ (п.93 розділ XX «Перехідні положення» ПКУ).

Порядок справляння рентної плати регламентується статтею 254 розділу IX ПКУ.

Податкові декларації рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Форма Податкової декларації рентної плати з розрахунком, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719.

Порядок обчислення та сплати рентної плати у 2022 році не змінився.

Питання 5: Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану?

Відповідь 5: Доброго дня! Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено порядок організації трудових відносин в умовах воєнного стану. У період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Звертаємо увагу й на дотримання норм законодавства про працю: одержуючи заробітну плату «у конвертах» працівники позбавляються гарантованого розміру заробітної плати, права на зарахування виробничого стажу, права на оплату лікарняного, права на відпустку, права на достроковий вихід на пенсію (при шкідливих умовах праці), права на допомогу по безробіттю, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на зарахування виробничого стажу тощо.