Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право на податкову знижку

опубліковано 18 травня 2022 о 09:35

Головний державний інспектор Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Марина Комлик інформує, в яких випадках можливо скористатися податковою знижкою.

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п.п. 166.4.2 ст. 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику у зв’язку з відносинами трудового найму.

Отже, фізична особа – підприємець, яка є найманою особою, може скористатися правом на податкову знижку, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати. Стосовно доходів від підприємницької діяльності право на податкову знижку не застосовується.

Як повідомила Марина Комлик, за результатами проведеної роботи станом на 01.05.2022 громадянами, які отримали доходи у 2021 році надано 1 310 декларацій про майновий стан та доходи, з них – 364 декларації подано громадянами, які скористалися правом на податкову знижку. До повернення підлягає близько майже 1,1 млн гривень.