Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Куди і як громадяни подають податкові декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 28 січня 2022 о 14:05

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Криворізький північний регіон) інформує.

Фізична особа – платник податку подає податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за звітний податковий період у встановлені Податковим кодексом України строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою, тобто за місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в контролюючому органі.

У разі якщо платник податку, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Окрім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, то вона все одно повинна подавати декларацію до податкового органу за попередньою податковою адресою.

Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів на вибір платника податку:

- особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- в електронній формі засобами електронного зв'язку з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Доречно наголосити, що у разі надсилання податкової декларації поштою особа зобов’язана здійснити таке відправлення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Подання документа в електронній формі необхідно зробити не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

В умовах сьогодення платники мають можливість дистанційного спілкування з податковою зокрема за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет» (далі – Е-кабінет)

Скористатись Е-кабінетом можливо як з персональних комп’ютерів так і з смартпристроїв. Сервіс працює безкоштовно.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Отже, щоб подати декларацію в електронному вигляді через Е-кабінет, платнику податків необхідно мати особистий електронний ключ.