Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальне за «круглим столом»

опубліковано 25 січня 2022 о 10:28

Начальником Амур-Нижньодніпровської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – АНД ДПІ) Олександром Портянніковим проведено засідання «круглого столу» з платниками податків.

Керівник повідомив, що 01 січня 2022 року вступили у дію норми законодавства щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій. Відтепер їх використання стало обов’язковим для ФОПів – платників єдиного податку ІІ – ІV груп. Безумовне звільнення від застосування РРО стосується ФОПів – платників єдиного податку I групи. Крім того, здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО мають право ФОПи – платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю (крім підакцизних товарів) на території села за певних умов.

Під час заходу Олександр Портянніков докладно проінформував учасників стосовно вимог Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Податківець розповів, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводитися до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Громадяни України мають можливість подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі – добровільна декларація) із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 01 січня 2021 року. При цьому, у добровільній декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронному вигляді.

Учасників засідання «круглого столу» ознайомлено з об’єктами декларування, ставками оподаткування, формою добровільної декларації та зразком її заповнення. Акцентовано увагу на переліку осіб, які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Учасники заходу отримали відповіді на всі свої запитання, а також друковану тематичну продукцію.