Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування»

опубліковано 14 грудня 2021 о 11:01

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Криворізький північний регіон) інформує.

Нещодавно у приміщенні Криворізької північної ДПІ за участі начальника Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ігора Тимченка відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».

Суб’єкти господарювання мали змогу одержати відповіді на актуальні питання, наведемо декілька з них.

Питання:  В яких випадках декларант має право подати нову звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Відповідь: Нову одноразову (спеціальну) добровільну декларацію фізична особа має право подати протягом всього періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування без встановлення обмежень на кількість подання нової звітної декларації(абзац перший п. 6.3 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Питання: За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Відповідь: Фізична особа, яка бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинна до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації звернутися до банку України та розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання (п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Питання: На яку адресу декларанта контролюючим органом направляється запит щодо надання пояснень та підтверджуючих документів?

Відповідь: Запит щодо надання декларантом пояснень або підтверджуючих документів направляється контролюючим органом за адресою, яка зазначена таким декларантом у поданій декларації(п. 15 та 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Питання: Хто може подати одноразову добровільну декларацію?

Відповідь: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням та подати декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Не можуть бути декларантами особи, які станом на 1 вересня 2021 року є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб, у тому числі батьків, або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка чи піклування.

Також не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали декларації відповідно до законів, що визначають правові засади у сфері запобігання корупції, тобто особи, уповноважені на виконання функцій держави.