Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Користувалися іпотечним житловим кредитом – маєте право на податкову знижку

опубліковано 01 грудня 2021 о 10:14

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії  Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Павлоградський регіон) нагадує, що громадяни, які у минулому році користувалися іпотечним житловим кредитом в національній або іноземній валютах, мають право включити до податкової знижки частину суми фактично сплачених протягом звітного податкового року процентів за користування цим кредитом.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла (п. 175.1 ст. 175 ПКУ).

Порядок визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, з метою нарахування податкової знижки регулюється ст.175 Податкового кодексу України.

Зазначимо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати підтверджені відповідними платіжними документами, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів).

Для отримання податкової знижки за наслідками 2020 року необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2021 року.