Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Погашення податкового боргу

опубліковано 23 липня 2021 о 08:23

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Павлоградський регіон) нагадує про необхідність своєчасної сплати платниками податків узгоджених сум податкового зобов’язання до бюджету. Несвоєчасна сплата призводить до вникнення податкового боргу та створює негативні наслідки для платників, зокрема це опис майна у податкову заставу, стягнення коштів або продаж майна боржника, стягнення дебіторської заборгованості. На майно боржника може бути накладено арешт, платники єдиного податку можуть втратити право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Податковим боргом є узгоджене грошове зобов'язання, не сплачене платником податків у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) строк, та непогашена пеня, нарахована у порядку, визначеному ПКУ.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно платника податків з урахуванням обмежень, визначених п.87.3 ст. 87 ПКУ, та іншими законодавчими актами.

З дня виникнення податкового боргу платнику податку направляється податкова вимога - письмова вимога контролюючого органу щодо погашення суми податкового боргу, яка містить відомості про розмір податкового боргу, що забезпечується податковою заставою, вимогу погасити борг та повідомлення про наслідки його непогашення.

Одночасно з податковою вимогою надсилається рішення керівника податкового органу про опис майна в податкову заставу.

Право застави виникає згідно з нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) і не потребує письмового оформлення - поява податкового боргу призводить до передачі майна боржника у податкову заставу.

Якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 60-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020грн.), то право податкової застави не застосовується та податкова вимога не надсилається,

У разі відсутності чи недостатності коштів для погашення боргу, платник визначає ліквідне майно для податкової застави. Якщо платник самостійно не визначає таке майно, податковий орган за допомогою наявних реєстрів рухомого та нерухомого майна визначає майно в податкову заставу. На підставі рішення керівника податкового органу податковий керуючий складає акт опису майна у податкову заставу та реєструє його у відповідному державному реєстрі обтяжень. За платником зберігається право на користування таким майном, але відчужувати його без узгодження з податковим органом платник не може (ст.92 ПКУ).

Якщо платник протягом 30 календарних днів з дати надсилання (вручення) податкової вимоги не сплатив податковий борг, податковий орган має право стягувати кошти боржника - з рахунків або готівкові. У разі недостатності коштів - стягувати майно, яке перебуває у податковій заставі , а у разі недостатності і майна - стягувати дебіторську заборгованість (ст.95 ПКУ). Ці процедури проводяться за рішенням суду.

Отже, протягом 30 календарних днів з дня надсилання (вручення) платнику податкової вимоги йому слід вжити максимальних заходів задля погашення боргу, допоки процедури примусового стягнення ще не набудуть значних масштабів.

У разі погашення податкового боргу податкова вимога автоматично вважається відкликаною, а процедура стягнення припиняється.