Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» про застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 13 травня 2021 о 09:23

Днями в Кам’янській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО та/або ПРРО).

На запитання платників податків відповідав начальник Кам’янської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Сергій Шевчук.

Запитувачі отримали відповіді щодо новацій законів від 20 вересня 2019 року №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України  щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та від 20 вересня 2019 року №129-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Питання: Яким є граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) не застосовувати РРО та/або ПРРО?

Відповідь: Граничний обсяг доходів, який дозволяє ФОП не застосовувати РРО та/або ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн (встановлюється, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного року і у 2021 році такий граничний дохід не повинен перевищувати 220 МЗП). Крім того РРО/ПРРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування.

Питання: Яке обладнання можна використовувати при застосуванні ПРРО?

Відповідь: ПРРО можна встановити на смартфон, планшет, комп'ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет. Додаток «Вчасно.Каса» доступний для пристроїв з такими операційними системами: Windows, Android.

Питання: Чи можна відмовитися від РРО і почати застосовувати ПРРО?

Відповідь: Так, суб'єкти господарювання, які у зв'язку із застосуванням ПРРО вирішили відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких РРО у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, із поданням до контролюючих органів звітних документів.

Програмне забезпечення для встановлення на гаджети суб’єктів господарювання, розроблене ДПС України, є безкоштовним.

Питання: Куди звертатися при виникненні технічних чи інших проблем із застосуванням ПРРО?

Відповідь: При виникненні технічних, методологічних запитань необхідно звертатись за телефоном «гарячої лінії» ДПС України 0 800 501 007.