Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в ефірі КП КМР ТРК «Міська інформаційна служба»

опубліковано 10 березня 2021 о 08:54

Про особливості справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, днями розповідала журналісту КП КМР ТРК «Міська інформаційна служба» головний державний ревізор-інспектор Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Яна Татаруля.  

Вона зазначила, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є однією із складових податку на майно та належить до місцевих податків. Особливістю місцевих податків є те, що вони запроваджуються рішеннями сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад.

Згідно з підпунктом 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України  платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Повідомила, що обов’язок подавати декларацію мають юридичні особи, які є платниками податку, за фізичну особу розрахунок суми податку здійснює контролюючий орган і надсилає повідомлення-рішення про сплату на адресу платника.

Нагадала, що у 2021 році платники сплачують податок за звітний 2020 рік. Сплачувати податок зобов’язані фізичні особи, які володіють квартирою або квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв. метрів і будинків більше 120 кв.метрів. У випадку наявності об’єктів різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. метрів. Привела приклад розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Повідомила, що у разі, якщо платник не отримав податкового повідомлення-рішення на сплату податку, або не згоден з розрахунком податку чи виявив розбіжності щодо зазначеної у ньому інформації про об’єкт нерухомості, слід звернутися з оригіналами документів про право власності на нерухоме майно, паспортом та ідентифікаційним номером до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Наприкінці Яна Татаруля наголосила на важливості своєчасної сплати (протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення) податку та звернула увагу, що за порушення термінів сплати податків платники притягуються до відповідальності у вигляді штрафу.