Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з представниками Шолоховського старостинського округу

, опубліковано 04 березня 2021 о 09:16

Днями заступником начальника ДПІ у м. Покрові ГУ ДПС у Дніпропетровській області Валентиною Піхтіною була здійснена зустріч з представниками Шолоховського старостинського округу на теми: Деклараційна кампанія 2021. Щодо правильності заповнення реквізиту «Призначення платежу», заходи соціальної підтримки громадян та малого бізнесу на період дії карантину у частині застосування положень Закону України 04 грудня 2020 року №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (далі – Закон №1072).

В ході зустрічі було роз’яснено присутнім механізми врегулювання податкового боргу, визначені Законом №1072, а саме: списання податкового боргу, відстрочення податкового боргу, прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків-фізичним і юридичним особам окремих категорій.

Особливу увагу Валентина Піхтіна звернула про стартування компанії декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року і повідомила: - щорічне подання декларацій про майновий стан і доходи за минулий рік, сплата податків і зборів у порядку і розмірах, встановлених законом – це конституційний обов`язок громадян відповідно ст.67 Конституції України. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2021 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб. Декларації повинні подавати  й одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї).

Крім того, присутнім було доведено норму Закону України №1072-ІХ про порядок списання сум недоїмки з єдиного внеску на загальнообо’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) для фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування та для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з 01.01.2017, а також про необхідність дотримання вимог наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів». У вказаному Порядку наведені приклади заповнення поля «Призначення платежу» у різних випадках: «особливу увагу при заповненні цього поля потрібно приділяти правильності визначення коду видів сплати. Перелік кодів видів сплати за податками, зборами та митними платежами наведено в додатку до наказу. Відповідальність за правильність заповнення реквізитів в платіжних документах несе не банківська установа, а платники податків» - зазначила Валентина Піхтіна.

Наостанок, присутнім були вручені буклети - «Стартувала деклараційна компанія 2021», «Порядок списання сум недоїмки х єдиного внеску, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми», Закон України № 1072 «Про зміни до ПКУ з питань податкового боргу».