Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євгеній Кретов: Своєчасно сплачувати нараховані суми ЄСВ – обов’язок кожного платника податків

опубліковано 27 жовтня 2020 о 16:32

Заступник начальника Криворізького  південного відділу   податків і зборів  з юридичних та фізичних осіб Головного управління  ДПС у Дніпропетровській області Євгеній Кретов провів черговий сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія», в ході якого надав роз’яснення з актуальних питань адміністрування єдиного соціального внеску.

Євгеній Кретов зазначив, що відповідно до пп. 2 і 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ у разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, його сума розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску. Тобто, мінімальна ставка єдиного внеску встановлюється у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати.

Враховучи, що з 1 вересня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати підвищено  до 5 тисяч гривень, мінімальний розмір єдиного внеску становить 1100 грн на місяць (5000 грн х 22%) (3300 грн за квартал). Максимальний розмір - 16500 грн (15 х 5000 грн х 22%).

Підприємці, які сплачують єдиний внесок щомісяця - у листопаді за жовтень, грудні за листопад 2020 року та січні 2021 року за грудень 2020 року повинні сплатити його суму у розмірі 1100 грн. Якщо єдиний внесок сплачується щоквартально, то за ІІІ квартал необхідно сплатити (1039,06 грн х 2 міс. +1100 грн) та 3300 грн за ІV квартал 2020 року (1100 грн х 3 міс.).

Також, заступник начальника Криворізького  південного відділу   податків і зборів  з юридичних та фізичних осіб ГУ  ДПС у Дніпропетровській області   Євгеній Кретов   підкреслив, що відповідно до частини 12 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Євгеній Кретов  акцентував увагу платників ЄСВ, що  за порушення норм Закону № 2464 платники єдиного внеску несуть фінансову та адміністративну відповідальність відповідно до ст. 25, 26 Закону № 2464 та ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-Х зі змінами та доповненнями. Зокрема, за несвоєчасну сплату ЄСВ застосовуються штрафні санкції.

Згідно з п. 6 частини першої ст. 1 Закону № 2464 суми ЄСВ, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, є недоїмкою. Штраф у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ накладається за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення.

Також, за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ, накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум. Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність.

В ході спілкування з  платниками  податків заступник начальника Криворізького  південного відділу податків і зборів  з юридичних та фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Євгеній Кретов закликав платників слідкувати за нарахуванням та сплатою своїх податкових зобов'язань, вчасно звірятися  та своєчасно сплачувати нараховані суми.