Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску - захищені соціальні гарантії для кожного

опубліковано 27 жовтня 2020 о 15:02

На цьому зробив акцент начальник Павлоградсько-Синельниківського відділу податків і зборів з юридичних та фізичних осіб, економічного аналізу управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.

Право громадян на соціальні виплати на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення гарантує своєчасна сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ).

Податківець проінформував, що відповідно до Закону України                   від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

При наявності у платника зобов’язань з ЄСВ одночасно із зобов’язаннями зі сплати податків, інших обов’язкових платежів, зобов’язання із сплати єдиного внеску виконуються у першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими податковими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати.

Геннадій Ткачук наголосив, що відповідно до п. 13 розділу VІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами, не застосовується строк давності при нарахуванні, застосуванні та стягненні сум штрафів з єдиного внеску.

Державний службовець звернув увагу, що сума недоїмки з ЄСВ не підлягає списанню, навіть у процедурі санації відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи-підприємця, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які, відповідно до Закону № 2464 несуть зобов’язання із сплати ЄСВ.

Важливо: Несвоєчасно несплачений ЄСВ призводить до втрати страхового стажу, необхідного для призначення пенсій у майбутньому, адже періоди роботи зараховуються до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.