Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Програмні РРО: для кого, коли, як

опубліковано 06 серпня 2020 о 09:47

 

Днями начальник Павлоградської ДПІ Західно-Донбаського управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Радіонова, в своєму інтерв’ю місцевому радіо «Самара», надала відповіді на актуальні питання, пов’язані із запровадження програмних РРО.

Питання: З 1 серпня потрібно використовувати тільки програмні реєстратори розрахункових операцій?

Відповідь: На 1 серпня 2020 року перенесено впровадження застосування програмних РРО як альтернативи класичним. Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО – залежно від своїх потреб. Програмний РРО – це фактично програма, яка може бути встановлена на будь-який ґаджет (планшет, ноутбук, комп’ютер), в т.ч. і на смартфон, перетворюючи його на касовий апарат. У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися.

Питання: Чи зобов’язані платники єдиного податку першої групи застосовувати РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг?

Відповідь: Зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не стосуються платників єдиного податку ФОП першої групи. Такі підприємці, які здійснюють діяльність з торгівлі на ринках, надання побутових послуг виключно населенню, а також фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, як сьогодні, так і надалі, мають право не застосовувати РРО.

Питання: Чи потрібно реєструвати касовий апарат, якщо розрахунки проводять виключно в безготівковій формі?

Відповідь: Не зобов'язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку.

Питання:  Що таке «кешбек» і коли він почне діяти?

Відповідь: Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них.

«Кешбек» запрацює не раніше 1 січня 2021 року.

Процедура повернення коштів «кешбек» така:

– купуючи товар на суму, яка перевищує 850 гривень, перевіряється чек на сайті;

– якщо його там не має, подаєте скаргу на сайт ДПС в Електронному кабінеті;

– якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Питання:  У яких випадках підприємці – платники єдиного податку не застосовують РРО до 1 січня 2021 року?

Відповідь: Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Водночас до 1 січня 2021 року РРО або програмні РРО не застосовують підприємці єдиного податку I-IV груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Питання:  Чи може один суб’єкт господарювання реєструвати та застосовувати програмний РРО поряд із класичними РРО?

Відповідь: Законодавчо не встановлено заборон та обмежень щодо застосування одним суб’єктом господарювання програмного РРО поряд із класичними РРО.