Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Cинельниківській ДПІ проведено зустріч для платників єдиного податку

опубліковано 22 вересня 2023 о 14:25

Днями начальником Синельниківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Синельниківська ДПІ) Костянтином Журавлем проведено зустріч щодо Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Костянтин Журавель наголосив, що для суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахунки з покупцями за готівку, застосування РРО чи ПРРО обов’язкове, окрім спрощенців першої групи.  

Він зауважив, що Законом № 3219 відновлено відповідальність бізнесу за не проведення фіскалізації, щоправда, ставки штрафних санкцій для платників дещо знижені, однак не для всіх.  Так,  з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Посадовець детально розповів про порядок реєстрації та використання на практиці РРО/ПРРО, про  особливості кодування суб’єктами господарювання товарів, робіт та послуг.

По завершенню зустрічі очільник прокоментував, що використання бізнесом касових апаратів – це звична практика європейських країн, яка насамперед є свідченням прозорої економіки, а отже чесного бізнесу. Саме тому проведення готівки через РРО чи ПРРО є вимогою часу. Він також наголосив, що фахівці Синельниківської ДПІ готові надавати індивідуальні консультації для усіх платників з питань застосування РРО та інших питань податкового законодавства.