Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які вина відносяться до столових вин та як за зовнішнім виглядом виноробної продукції (пляшки або іншого посуду) можна визначити її приналежність до столових вин?

, опубліковано 30 грудня 2024 о 11:12

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до пункту 8 частини першої статті 1 Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (із змінами та доповненнями) (далі – Закон № 3817) вино столове – алкогольний напій, вироблений шляхом повного чи неповного збродження сусла або розчавлених ягід. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.

Згідно з ст. 6 Закону України від 16 червня 2005 року № 2662–IV «Про виноград та виноградне вино» не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об’ємних, сортових – 9,5 і марочних – 10 відсотків об’ємних одиниць. Додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається.

Відповідно до частини першої ст. 62 Закону № 3817 маркування алкогольних напоїв (крім товарів (продукції), зазначених у статті 63 цього Закону), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом, та має містити, зокрема:

- загальну назву алкогольного напою або офіційну назву спиртного напою, власну назву товару (продукції);

- вміст спирту (% об. спирту етилового).

Крім того, розлив виноробної продукції здійснюється виключно у тару, передбачену ст. 3 Закону № 3817.

З урахуванням вказаного, визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна за інформацією, вказаною на етикетці.