Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Національна стратегія доходів: податкова культура є складником загальнонаціональної культури

, опубліковано 30 вересня 2024 о 09:57

Податки є основою добробуту держави і суспільства, але далеко не всі сприймають їх як загальнолюдську цінність. Саме податкова культура є загальною проекцією культури у соціально-економічній сфері та представляє соціальний інститут податкової системи і важелі її розвитку. Оподаткування значною мірою залежить від рівня податкової культури, яка багато в чому зумовлює формування податкової поведінки всіх учасників.

Важливе значення в бюджетно-податкових відносинах, а відтак – і у розвитку податкової культури, повинно відводитись довірі, яка є індикатором суспільства. Однією із форм довіри слід вважати податкові декларації, що подаються юридичними особами та громадянами у визначені законодавством терміни та під їхню особисту відповідальність. 

Завдяки поширенню інформаційних технологій набули впровадження онлайн-послуги, що надаються податковими органами платникам податків при складанні декларацій, виходячи з інформації, накопиченої на серверах податкової служби, зокрема від банків, пенсійних фондів тощо. Впровадження такого сервісу, безумовно, заслуговує уваги, а набутий досвід - вивчення.

Таким чином підвищення рівня податкової культури у суспільстві сприятиме зростанню суспільної свідомості, створюватиме умови для усвідомлення відповідальності громадян за сплату податків, дозволятиме у перспективі збільшити податкові надходження та компенсувати можливі втрати державного та місцевих бюджетів.

В рамках реалізації заходів ДПС України із впровадження Національної стратегії доходів у 2024-2025 роках податківці Дніпропетровщини щоденно надають консультації платникам по податках і зборах, в т.ч. за телефонами «гарячих ліній».