Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Контроль за обігом підакцизної продукції: результати роботи податкової служби Дніпропетровщини у м. Павлограді та Павлоградському регіоні

, опубліковано 22 серпня 2024 о 16:57

За результатами декларування суб’єктами господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами на території Павлоградського регіону Дніпропетровщини, у січні – липні 2024 року до територіальних громад регіону забезпечено надходження акцизного податку у сумі 38,7 млн грн (аналогічний період 2023 року – 34,8 млн грн, зростання 10,4%). 

Зарахування частки акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до місцевих бюджетів територіальних громад Павлоградського регіону у січні – липні 2024 року склало майже 31,1 млн грн (аналогічний період 2023 року – 26,9 млн грн, зростання на 15,6%). 

Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) з метою здійснення спільних заходів щодо продовження боротьби з тіньовим обігом підакцизної продукції на території м. Павлограда та Павлоградського регіону 22.08.2024 проведено робочу зустріч з представниками Павлоградської районної військової адміністрації, головами територіальних громад регіону, правоохоронними та іншими службами.

У рамках боротьби з тіньовим ринком підакцизних товарів на території Павлоградського регіону ГУ ДПС проведено 32 фактичні перевірки діяльності суб’єктів господарювання.

Під час контрольно-перевірочних заходів встановлені порушення Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (із змінами та доповненнями), а саме: 

– 3 факти реалізації алкогольних напоїв без наявної діючої ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями;

– 19 фактів реалізації підакцизних товарів без марок акцизного податку встановленого зразка; 

– 5 фактів реалізації тютюнових виробів за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшених на суму акцизного податку з реалізації через роздрібну торгівельну мережу; 

– 4 факти ненадання платником податків посадовим (службовим) особам органів Державної податкової служби у повному обсязі всіх документів, що належать або пов’язані з предметом перевірки;

– 4 факти проведення розрахункових операції через РРО без використання режиму попереднього програмування товарів (послуг) без зазначення коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД для підакцизних товарів. 

До суб’єктів господарювання застосовано фінансові санкції на загальну суму 673,2 тис. грн, анульовано 11 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. 

За матеріалами правоохоронних органів, які надійшли до ГУ ДПС протягом 2024 року, до суб’єктів господарювання застосовано фінансових санкцій на суму 734,4 тис гривень.

Застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення законодавства у сфері торгівлі підакцизними товарами, складання адміністративних матеріалів, анулювання ліцензій на право роздрібної торгівлі підакцизними товарами та вилучення з обігу контрафактної продукції та демонтаж об’єктів – результати проведених спільних заходів щодо легалізації ринку підакцизних товарів.

«Спільна діяльність державних, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування щодо ліквідації тіньового ринку підакцизних товарів направлена на дотримання бізнесом податкового законодавства, зокрема, що регулює обіг алкогольної продукції, тютюнових виробів та нафтопродуктів з обов’язковим застосуванням у господарській діяльності реєстраторів розрахункових операцій», – зазначив заступник начальника ГУ ДПС Федір Терханов.