Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дніпропетровщина: суд підтримав позицію податкової

, опубліковано 13 серпня 2024 о 09:51

У серпні 2020 року Приватне підприємство (далі – ПП) звернулося з позовом до Головного управління ДІІС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) щодо скасування податкового повідомлення-рішення (далі – ППР), яким ПП збільшено суму грошового зобов'язання з орендної плати у розмірі понад 29,2 млн гривень.

Платник зазначив, що під час прийняття оскаржуваного рішення щодо нового коефіцієнтa, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (далі – Кф), що перебуває у користуванні підприємства, ГУ ДПС застосовано Кф на рівні 2,0 і 3,0. У зв'язку з чим, фактично змінено вартісну характеристику бази оподаткування з 01 січня 2017 року. ПП вважає ППР у вказаній справі нечинним.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 червня 2022 року у задоволенні позову відмовлено та Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 11 січня 2023 року залишено без змін.

Колегія суддів касаційного суду, оцінивши правову природу та порядок формування витягів про нормативну грошову оцінку конкретної земельної ділянки, дійшла висновку, що видача цього документа є способом відображення вартісного показника грошової оцінки цієї земельної ділянки на підставі існуючої у Державному земельному кадастрі інформації щодо неї та із використанням законодавчо встановлених показників, зокрема і показника Кф, який характеризує її функціональне використання.

Постановою Верховного суду від 29 липня 2024 року касаційну скаргу ПП залишено без задоволення, рішення судів першої та апеляційної інстанцій – без змін та відповідно на користь контролюючого органу.