Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо працевлаштування до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

, опубліковано 22 липня 2024 о 12:03

У пресцентрі інформаційного агентства «МІСТ-ДНІПРО» у форматі Zoom відбулась пресконференція за участі начальника управління персоналу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Геннадія Гребінчука щодо актуальних питань стосовно працевлаштування до Головного управління  ДПС у Дніпропетровській області.

Добрий день, хочу вам розповісти про переваги працевлаштування на державну службу та порядок працевлаштування до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Основними завданнями Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області як державного органу, є забезпечення реалізації державної податкової політики, контроль за надходженням до бюджетів та державних цільових фондів податків, зборів та платежів на території Дніпропетровської області. Працівники органів Державної податкової служби є державними службовцями.

Як вступити на державну службу?

На теперішній час трудові відносини з працівниками усіх підприємств, установ та організацій, у тому числі і державних органів, регулюються Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року N 2136-IX.

Згідно Закону України «Про державну службу», вступ на державну службу повинен здійснюватися шляхом призначення громадянина України на посаду державної служби за результатами конкурсу. Проте, на теперішній час у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні, проведення конкурсних відборів на зайняття посад державної служби не відбувається. З травня 2022 року законодавчо передбачено спрощену процедуру вступу на посади державної служби, яка передбачає що у період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби на підставі співбесіди з керівником. Після припинення чи скасування воєнного стану на посади державної служби, на які особи призначені за спрощеною процедурою без конкурсного відбору, буде оголошено конкурс та ці особи для продовження роботи на посадах державної служби повинні будуть пройти конкурсний відбір.

Хто може бути державним службовцем?

Законом України «Про державну службу» визначено, що кожен охочий громадянин України, який досяг повнолітнього віку, має вищу освіту та вільно володіє державною мовою.

Звертаю увагу, що говорячи про посади категорії «В» слід відмітити, що досвід роботи не є обов’язковим, у той час як обов’язковою умовою є наявність диплома про вищу освіту ступеня молодшого бакалавра або бакалавра.

Для посад категорії «Б» (це керівні посади) - необхідно мати вищу освіту ступеня  магістра та досвід роботи на посадах державної служби категорій «Б» чи «В» або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій 2 роки.

Кандидати на зайняття вакантних посад особисто подають фахівцям управління персоналом такі документи:

- резюме;

- заповнену особову картку державного службовця;

- документи, що підтверджують наявність громадянства України;

 - документи, що підтверджують освіту;

- документи про трудову діяльність та досвід роботи, тобто трудову книжку.

Крім того, до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави, необхідно подати декларацію кандидата на посаду державного службовця про доходи та майно за минулий рік.

У разі відповідності поданих документів проводиться співбесіда з керівниками самостійних структурних підрозділів ГУ ДПС та за результатами співбесіди надаються керівнику Головного управління для прийняття рішення щодо можливості призначення особи на посаду.

Потім уже здійснюються заходи безпосередньо щодо працевлаштування на посаду (написання заяви, підготовка наказу та, безпосередньо, прийом на роботу).

Звертаю увагу, що працевлаштування можливе як до підрозділів ГУ ДПС розташованих у м.Дніпро так і по Дніпропетровській області, зокрема у м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, м.Новомосковськ та м.Павлоград.

Переваги роботи на держслужбі?

Переваги роботи саме на посадах державної служби полягають, насамперед, в тому, що тут забезпечується стабільність і надійність. Це місце, де дотримуються всі норми трудового законодавства.

Працюючи в Державній податковій службі Дніпропетровської області ви зможете самореалізуватися, показати свої здібності, здобути певний авторитет та досвід роботи, а також для молоді є можливість закласти основи для подальшої успішної кар’єри, здобуття управлінських навичок отримати практичний досвід і нові знання у сфері оподаткування вам буде забезпечено гарантовану зайнятість та впевненість у майбутньому, а також стабільна і гарантована заробітна плата.

Крім того, на державній службі ви матимете певні соціальні гарантії: оплачувані періоди тимчасової непрацездатності, надання усіх передбачених законом відпусток. Державним службовцям надається основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів (а не 24 як передбачено КЗпП для інших категорій працівників) та додаткова відпустка за стаж державної служби до 15 календарних днів. Крім того державним службовцям виплачується грошова допомога для оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі середньомісячної заробітної плати

Ми зацікавлені у оновленні кадрового потенціалу та залученні молоді на державну службу.

Яка заробітна плата?

Назвати фіксовану суму я не можу, оскільки рівень заробітної плати залежить від багатьох факторів, але наведу основні цифри з чого вона складається:

Посадові оклади:

Старший державний ревізор - інспектор – 6520 грн.

Головний державний інспектор – 8200 грн.

У керівників структурних підрозділів посадові оклади дещо вищі – від 9000 до 12000 грн.

Але окрім посадових окладів працівникам виплачується:

– надбавка за стаж державної служби (залежно від стажу роботи до 50% посадового окладу);

- надбавка за ранг державного службовця ( від 200 до 800 гривень);

- щомісячна премія (не більше 30 % посадового окладу);

- надбавка за інтенсивність праці (максимальний розмір такої надбавки може бути до 100 відсотків посадового окладу, розмір визначається щомісяця);

- надбавка за виконання особливо важливої роботи (максимальний розмір також до 100 відсотків посадового окладу, розмір також визначається щомісяця);

- також державним службовцям може бути виплачена премія, яка встановлюється за результатами проведення щорічного оцінювання.

Який графік роботи встановлено в ГУ ДПС у Дніпропетровській області?

В Головному управлінні встановлено п’ятиденний робочий тиждень із загальною тривалістю роботи 40 годин на тиждень, вихідні дні - субота і неділя.

На період дії воєнного стану в Головному управлінні тимчасово встановлено такий графік роботи:

- початок робочого часу – 8-30

- кінець робочого часу – 17-00 

Проте, у разі необхідності, за ініціативою державного службовця та згодою його безпосереднього керівника працівнику може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, який є відмінним від визначеного режиму роботи.

Як можна ознайомитися із переліком вакансій на посади державної служби в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області та як повідомити державний орган про бажання зайняти посаду?

У зв’язку з введенням в країні воєнного стану з 25 лютого 2022 року призупинено роботу Єдиного порталу вакансій державної служби, де розміщувалися оголошення про проведення конкурсу на вакантні посади.

На теперішній час із переліком вакантних посад можна ознайомитись звернувшись до управління персоналу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за телефонами: 374-31-51,  374-31-57 або на електронну пошту: dp.personal@tax.gov.ua

Також можна надіслати на електронну пошту своє резюме в довільній формі, в якому зазначити бажане місце роботи (тобто підрозділ або територію розташування) та ваші контактні дані. Працівники управління персоналу розглянуть ваше резюме та зв’яжуться з вами з конкретними пропозиціями щодо можливого працевлаштування, запросять на співбесіду до потенційного керівника.

Чи встановлюється випробувальний термін при прийнятті на роботу до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області? Якщо так – то на який строк?

При призначенні особи на посаду державної служби вперше встановлення випробування є обов'язковим. Для осіб, які мають досвід роботи на державній службі, випробувальний термін може не встановлюватися.

Законодавством передбачено, що випробування при призначенні на посаду державної служби встановлюється строком до шести місяців. Як правило, в Головному управлінні працівникам встановлюється випробувальний термін строком на 3 місяці.

Проте, на відміну від приватного сектору, на державній службі період випробування оплачується майже в повному обсязі.

В яких підрозділах Головного управління є вакантні посади? Які посадові обов’язки за цими посадами?

В Головному управлінні наявні вакантні посади за різними напрямками роботи.

Це і підрозділи, які займаються адмініструванням податків і зборів. Як правило працівники таких підрозділів працюють із звітністю платників податків і не приймають участь у виїзних перевірках.

Є вакансії у підрозділах, які здійснюють контрольно – перевірочну роботу, тобто проводять перевірки з питань оподаткування як юридичних так і фізичних осіб. 

Крім того, у податковій службі дуже потужна служба правового забезпечення, яка забезпечує організацію та ведення правової роботи, забезпечує представництво  інтересів Головного управління у судових органах всіх інстанцій.

Наявні вакансії і у підрозділі персоналу (тобто кадровому підрозділі), і у підрозділі фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку (тобто бухгалтерії).

Можуть бути вакансії і у підрозділі інформаційних технологій, який забезпечує функціонування інформаційно-комунікаційних систем у ГУ ДПС та забезпечення технічної підтримки функціонування електронних сервісів.

Хочу зауважити, що багато хто думає, що на державній службі використовують лише застарілі інструменти та підходи до роботи, проте це не так.

Державна податкова служба переймає і застосовує найкращі світові практики: сучасні методи податкового менеджменту, кібербезпеку, електронне урядування, менеджмент людських ресурсів та інші. Тому кожен може долучитися до нашої команди професіоналів та знайти своє місце відповідно до своєї освіти чи власних професійних інтересів.

А служба управління персоналу, у свою чергу, з урахуванням ваших інтересів та побажань запропонує вам посаду у тому чи іншому підрозділі.