Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок оподаткування контрольованих іноземних компаній»

, опубліковано 19 липня 2024 о 12:41

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок оподаткування контрольованих іноземних компаній».

На запитання платників податків відповідала заступник начальника управління - начальник відділу контролю міжнародної діяльності управління трансферного ціноутворення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Тетяна Андрейченко.

Питання 1: Добрий день! Визначення поняття «загальний сукупний дохід» усіх контрольованих іноземних компаній для цілей застосування підпункту 39 прим. 2.4.2 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 розділу I Податкового кодексу України.

Відповідь: Добрий день! Відповідно до підпункту 39 прим. 2.4.2 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2. розділу I Податкового кодексу України (далі – Кодекс), незалежно від виконання умов, передбачених підпунктом 39 прим. 2.4.1 пункту 39 прим. 2.4 цієї статті, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов, зокрема:

  • загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду (підпункт 39 прим. 2.4.2.1 підпункту 39 прим. 2.4.2 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 розділу I Кодексу).

Враховуючи зазначене, для цілей застосування підпункту 39 прим. 2.4.2 пункт 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 розділу І Кодексу загальний сукупний дохід всіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи розраховується за даними фінансової звітності із всіх джерел його отримання.

З питання визначення поняття «загальний сукупний дохід» усіх контрольованих іноземних компаній для цілей застосування підпункту 39 прим. 2.4.2 пункт 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 розділу І Кодексу Міністерством фінансів України висловлено наступну позицію.

У нормативно-правових актах з бухгалтерського обліку, виданих Міністерством фінансів України термін «загальний сукупний дохід» не застосовується.

Крім того, підпунктом 14.1.84 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу визначено, що інші терміни для цілей розділу ІІІ використовуються у значеннях, визначених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку і міжнародними стандартами фінансової звітності, введеними в дію відповідно до законодавства.
           Тож застосування національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, так само як і міжнародних стандартів фінансової звітності, відповідно до підпункту 14.1.84 пункту 14.1 статті 14 Кодексу передбачено для визначення інших термінів, що згадуються у розділі ІІІ Кодексу, а не для визначення термінів, що використовуються в інших розділах Кодексу. 

Таким чином, при розрахунку загального сукупного доходу усіх контрольованих іноземних компаній для цілей застосування підпункту 39 прим. 2.4.2 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 Кодексу слід враховувати обсяг доходу усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із усіх джерел за даними показників неконсолідованої фінансової звітності кожної контрольованої іноземної компанії, який, зокрема, включатиме дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи, інші доходи. При цьому Звіт про фінансовий результат контрольованої іноземної компанії, що є складовою її неконсолідованої фінансової звітності, складається відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, що застосовується контрольованою іноземною компанією.

Питання 2: Добрий день! Яка особа визнається контролюючою особою з числа юридичних осіб з метою подання Звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК)?

            Відповідь: Добрий день! Відповідно до п.п. 39 прим. 2.1.2 п. 39 прим. 2.1 ст. 39 прим. 2 Коднексу з урахуванням положень ст. 39 прим. 2 Кодексу контролюючою особою є, зокрема, юридична особа – резидент України, що є прямим або опосередкованим власником (контролером) контрольованої іноземної компанії.

                Зокрема, іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо юридична особа – резидент України (далі – контролююча особа):
              а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відс., або
              б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відс., за умови, що декілька фізичних осіб – резидентів України та/або юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відс., або

              в) окремо або разом з іншими резидентами України – пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

              Зокрема, юридична особа – резидент України не визнається контролюючою особою, якщо її володіння часткою у контрольованій іноземній компанії реалізовано через пряме або опосередковане володіння в іншій юридичній особі – резиденті України, за умови якщо остання визнається контролюючою особою згідно з п. 39 прим. 2.1 ст. 39 прим. 2 Кодексу та на неї покладається зобов’язання щодо оподаткування скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії.

              Водночас, п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду, зокрема:

              першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідної декларації за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються;

              п.п. «б» п.п. 39 прим. 2.1.2 п. 39 прим. 2.1 ст. 39 прим. 2 Кодексу для 2022 – 2023 звітних (податкових) років застосовується в такій редакції:

              «б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі 25 і більше відс. за умови, що декілька юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відс., або».

 Питання 3: Добрий день! Чи підлягають відображенню у рядку 30 Звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК) дивіденди виплачені контролюючій особі?

Відповідь: Добрий день! Підпунктом 39 прим. 2.5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Кодексу передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

         До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.

         Наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254, затверджено форму Звіту, форму скороченого Звіту, Порядок заповнення Звіту, скороченої форми Звіту і подання до контролюючого органу (далі – Порядок).

         Так, відповідно до п. 30 розд. ІІ Порядку у графі 30 Звіту зазначається сума прибутку контрольованої іноземної компанії, що була фактично виплачена на користь контролюючої особи.
         Таким чином, у графі 30 Звіту зазначається сума прибутку контрольованої іноземної компанії, що була фактично виплачена на користь контролюючої особи.

 

Питання 4: Добрий день! Яким чином заповнюються графи 29, 30 Звіту про КІК, якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування або діяльність компанією не велася?

            Відповідь: Добрий день! Підпунктом 39 прим. 2.5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Кодексу передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.

Умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії регламентовано п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 Кодексу.

 Згідно з п.п. 39 прим. 2.4.3 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 Кодексу у разі якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень п.п. 39 прим. 2.3.2 п. 39 прим. 2.3 ст. 39 прим. 2 Кодексу.

Наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254, затверджено форму Звіту про контрольовані іноземні компанії, форму скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт), Порядок заповнення Звіту про КІК, скороченої форми Звіту про КІК і подання до контролюючого органу (далі – Порядок).

 У Звіті і в Порядку чітко прописані назви граф та порядок їх заповнення, тобто, графи Звіту про контрольовані іноземні компанії, в яких є показники для декларування підлягають заповненню.
   Так, у графі 29 Звіту зазначається загальна сума дивідендів, отриманих контрольованою іноземною компанією безпосередньо або опосередковано через ланцюг підконтрольних юридичних осіб від українських юридичних осіб. Зазначається перелік підконтрольних юридичних осіб, з повним найменуванням такої особи та кодом платника податків, із зазначенням загальної суми дивідендів, отриманих контрольованою іноземною компанією, та розбивкою сум, отриманих безпосередньо чи опосередковано по кожній підконтрольній юридичній особі.

У графі 30 Звіту зазначається сума прибутку контрольованої іноземної компанії, що була фактично виплачена на користь контролюючої особи.

Статтею 39 прим. 2 Кодексу не встановлено окремих правил або виключень для контролюючої особи щодо не відображення у Звіті про КІК інформації, визначеної п.п. 39 прим. 2.5.3 п. 39 прим. 2 ст. 39 прим. 2 Кодексу, у випадку звільнення від оподаткування прибутку КІК відповідно до вимог п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 Кодексу, а отже, така  інформація підлягає відображенню у відповідних графах Звіту, зокрема, у графах 29, 30.
            Отже, якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування або компанія не здійснює діяльність, графи 29, 30 Звіту підлягають заповненню.