Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протидія легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом: підсумки за 2023 рік

, опубліковано 14 лютого 2024 о 10:10

Підрозділом запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) в умовах дії воєнного стану вживаються посилені заходи щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Для забезпечення повноцінного функціонування дієвого механізму протидії податковим злочинам та відмиванню коштів від таких злочинів робота підрозділу здійснюється у співпраці з правоохоронними органами.

Так, протягом 2023 року складено та передано до правоохоронних органів 81 аналітичний матеріал з ознаками кримінальних правопорушень, у т. ч. 4 матеріали кримінальних проваджень правоохоронними органами вже скеровані до суду.

У межах роботи з протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, за 2023 рік виявлено та передано до Держфінмоніторингу 144 повідомлення про виявлені підозрілі фінансові операції на суму понад 300 млн гривень. Ця кількість мала тенденцію до поступового зростання, якщо у першому півріччі 2023 року сформовано 41 повідомлення про фінансові операції, що можуть бути пов'язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, то в другому – 103.

ГУ ДПС нагадує платникам, що в умовах дії воєнного стану надзвичайно важливим є наповнення державного бюджету. Порушення податкового законодавства та відмивання коштів має негативний вплив на економіку країни, та як наслідок – перешкоджає формуванню збалансованого бюджету нашої держави.