Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам про повернення сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені, які надійшли на єдиний рахунок

, опубліковано 29 січня 2024 о 09:53

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що нормами   п. 35 прим.1.8 ст. 35 прим.1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлено: суми помилково та/або надміру сплачених платником податків грошових зобов’язань (зобов’язань з єдиного внеску) і пені, за даними контролюючого органу, вважаються коштами, що надійшли на єдиний рахунок, і враховуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, при формуванні Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків на дату формування такого Реєстру.

Платник податків має право через Електронний кабінет визначити напрям використання суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені, наявних на дату формування Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків, які повинні враховуватися при формуванні такого Реєстру.

Положення цього пункту не позбавляють платника податків права на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань і пені у порядку, визначеному ст. 43 цього Кодексу.

Реєстр платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків, який був надісланий до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунку, стає доступним для перегляду таким платником податку через Електронний кабінет у порядку, передбаченому ст. 42 прим.1 цього Кодексу (п. 35 прим.1.9 ст. 35 прим.1 Кодексу).

Довідково: відповідно до п. 35 прим.1.10 ст. 35 прим.1 Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм цієї статті центральними органами виконавчої влади встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 р. № 321 «Про затвердження Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35 прим.1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади» із змінами.