Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У грудні 2023 року банк виявив заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у І кварталі 2023 року: виправлення помилки

, опубліковано 11 січня 2024 о 09:31

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, якщо банк у грудні 2023 року виявив помилку, яка призвела до заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств у першому кварталі 2023 року, то у такому разі застосовуються загальні правила для виправлення помилок, допущених при визначенні податкового зобов’язання.

При цьому податкове зобов’язання в уточнюючій податковій декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) визначається за чинною до дати набрання чинності Законом України від 21 листопада 2023 року № 3474-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» за ставкою податку на прибуток підприємств (18 відсотків).

У разі відображення уточнених показників штрафи та пеня на суму заниженого податкового зобов’язання не нараховуються та не сплачуються з підстав, визначених п.п. 69.38 п. 69 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Водночас банк у складі податкової декларації з податку на прибуток за 2023 рік здійснює перерахунок податкових зобов’язань за весь 2023 рік без застосування штрафних санкцій та пені.

У рядку 06 Декларації за 2023 рік вказується розрахований наростаючим підсумком (з урахуванням уточнення за перший квартал), показник податкового зобов’язання з податку на прибуток, визначений за ставкою 50 відсотків.

Значення рядка 18 Декларації дорівнює значенню рядка 17 Декларації за попередній звітний (податковий) період поточного року (з урахуванням уточнення).