Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання реєстрації РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону №3219.

, опубліковано 16 листопада 2023 о 11:09

Сьогодні, 16 листопада 2023 року, в інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» відбулась пресконференція за участі начальника управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області – Алли Свірської. 

Зокрема, вона зазначила у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Закону України від 30 червня 2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон), зокрема, з 1 серпня 2023 та з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону.

Алла Свірська зазначила, під час дії воєнного стану Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області продовжує працювати та надавати консультаційні послуги суб’єктам господарювання та громадянам, ведеться розширена роз’яснювальна кампанія про необхідність застосування належним чином зареєстрованої касової техніки.

З 01 січня 2022 року всі підприємці платники єдиного податку ІІ-ІХ груп, не залежно від обсягу доходів, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності, при проведенні розрахункових операцій, використовувати РРО/ПРРО.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

 

Також, зазначила, що Державна податкова служба України розробила нові версії програмного забезпечення ПРРО для операційної системи iOS (Apple) та Web, а також оновила версії для Windows та Android. Так, безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДПС України https://tax.gov.ua у банері «Програмні РРО».

Ще раз нагадала Алла Свірська, що керівництво користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені на сайті ДПС України https://tax.gov.ua: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Керівництво користувача безкоштовного ПРРО (для WEB, Android, iOS, Windows).

Також, окрім активних посилань на цифрові платформи для завантаження ПРРО від ДПС банер «Програмні РРО» містить:

  • нормативно-правові акти, повязані з роботою ПРРО;
  • керівництва користувачів ПРРО від ДПС;
  • розяснення для платників;
  • відповіді на актуальні запитання;
  • відеоуроки та презентації;
  • реєстраційні форми;
  • форми для отримання електронних довірчих послуг.

ПРРО, яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі має такі можливості:

 – створення та реєстрація фіскальних чеків;

 – легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;

 – друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;
 – відкриття/закриття зміни;

 – службове внесення/службова видача;

 – ведення довідників номенклатури;

 – експорт/імпорт довідників номенклатури;

 – продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;

 – використання сканера штрих-кодів;

 - використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (готівка/картка));

 – просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;

 – оформлення повернення товарів та чеків повернення;

 – формування та перегляд X-звіту;

 – формування та перегляд Z-звіту;

 – автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.

 

Також, наголосила Алла Свірська, для використання ПРРО від ДПС суб’єкту господарювання потрібно:

  1. 1. Завантажити та встановити програмне забезпечення ПРРО відповідне операційній системі пристрою – з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше).
  2. Для того, щоб почати працювати з ПРРО, необхідно отримати кваліфікований електронний підпис для відповідальної особи. У банері «Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг» розміщено роз’яснення та зразки заповнення документів.
  3. Суб’єкту господарювання необхідно подати через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності наступні форми:

– повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20–ОПП;

– заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1–ПРРО;

– повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5–ПРРО;

  1. Запустити застосунок та авторизуватися за допомогою КЕП (касира, старшого касира), який було вказано в Повідомленні за ф. № 5–ПРРО.

 При застосуванні програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) відкриття робочої зміни відбувається на підставі технологічного повідомлення з типом відкриття зміни, яке автоматично формується програмним забезпеченням ПРРО при виконанні такої операції особою, яка здійснює розрахункові операції.
Закриття робочої зміни здійснюється на підставі Z-звіту або технологічного повідомлення про закриття зміни, яке формує програмне забезпечення ПРРО після формування Z-звіту.

Наприкінці Алла Свірська зазначила, щодо роботи ПРРО в режимі офлайн, що після набрання чинності Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265), а саме відновлено дію абзацу сьомого ст. 5 Закону № 265, у зв’язку з чим використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.

Отже, з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

Якщо СГ бажає отримати діапазон фіскальних номерів для роботи в режимі офлайн, він може подати до контролюючого органу Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316605) (додаток 1 до Порядку № 317) з позначкою «Зміни», відповідно до п. 9 розд. II Порядку № 317.