Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином та у які строки беруться на облік у контролюючих органах підзвітні фінансові установи для цілей Загального стандарту звітності CRS?

, опубліковано 06 листопада 2023 о 10:37

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Механізм взяття на облік фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки, зняття їх з обліку та внесення змін до відомостей, отриманих для їх обліку визначається Порядком взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.08.2023 № 468 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 468).

Взяттю на облік у Державній податковій службі України (далі – ДПС) підлягають усі фінансові установи, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (далі – підзвітні фінансові установи) (п. 3 розд. І Порядку № 468).

Взяття на облік підзвітних фінансових установ здійснюється шляхом подання заяви про взяття на облік/зняття з обліку Підзвітної Фінансової Установи/внесення змін до відомостей про Підзвітну Фінансову Установу (далі – Заява про взяття на облік), форма якої наведена у додатку 1 до Порядку № 468, в електронній формі через електронний кабінет платника податків або іншими засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» із змінами та доповненнями (пп. 1, 8 розд. ІІ Порядку № 468).

Організації, які мали статус підзвітних фінансових установ станом на 30 червня 2023 року, зобов’язані стати на облік у ДПС до 31 грудня 2023 року.

Якщо організації не мали статусу підзвітних фінансових установ станом на 30 червня 2023 року або були створені (зареєстровані), починаючи з 01 липня 2023 року або пізніше, вони подають Заяву про взяття на облік протягом 60 календарних днів після встановлення ними статусу підзвітних фінансових установ. Дата встановлення статусу підзвітних фінансових установ, від якої відраховується термін подання Заяви для взяття на облік, визначається у розд. ХІ Порядку застосування Загального стандарту звітності CRS, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.05.2023 № 282.

Відомості про усі зареєстровані підзвітні фінансові установи вносяться до Переліку підзвітних фінансових установ, який ДПС оприлюднює та оновлює на вебпорталі ДПС із зазначенням ідентифікаційних та реєстраційних даних підзвітних фінансових установ (п. 6 розд. ІІ Порядку № 468).