Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання про зміни внесенні Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ

, опубліковано 24 жовтня 2023 о 17:04

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання про зміни внесенні Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»».

 На запитання платників податків відповів - заступник начальника управління - начальник відділу правового супроводження діяльності управління правового забезпечення ГУ ДПС у Дніпропетровській області Сависько Віктор Володимирович.

 

Питання 1: Добрий день!

 

Чи для всіх суб’єктів господарювання Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ відновлено відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги)?

 

Відповідь: Добрий день!

 

 З 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:

- тимчасово окупованих територіях російською федерацією територіях України, - по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

- територіях активних бойових дій, - по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

- територіях можливих бойових дій, - по дату припинення можливих бойових дій на відповідних територіях.

 

Питання 2: Добрий день!

Які зміни внесені Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ в частині оподаткування ПДФО та військового збору благодійної допомоги, яку отримують волонтери?

 

 


Відповідь: Добрий день!

 

Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ передбачено не оподаткування коштів, отриманих волонтерами за певні податкові роки.

Так, пп. «б» пп. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України передбачено, що до оподаткованого доходу фізичної особи не включається сума благодійної допомоги, отриманої волонтерами і внесеної на заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф, у таких звітних податкових періодах:

у звітному податковому році, що передує року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів;

у звітному податковому році, в якому фізичну особу внесено до Реєстру волонтерів;

у звітних податкових роках, наступних після року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів, але не пізніше 31 грудня року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

 

Питання 3: Добрий день!

 

Хто може бути включений до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відповідно до внесених змін Законом України від 30.06.2023 №3219-ІХ?

 

Відповідь: Добрий день!

 

Закон України від 30.06.2023 №3219-ІХ доповнено п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ підпунктом 69.35 такого змісту: 

69.35. Установити, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року N 2102-IX, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

1) платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.