Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ та надання адміністративних послуг під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Шульгівки

опубліковано 12 вересня 2023 о 11:12

Мобільним ЦОПом Петриківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 08 вересня 2023 року відповідно до графіку здійснено виїзд до мешканців с. Шульгівка, Шульгівського старостинського округу Петриківської селищної територіальної громади (ТГ) Дніпровського району Дніпропетровської області.

Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за сприянням старости Шульгівського старостинського округу Петриківської селищної територіальної громади Дніпровського району.

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівцями Петриківської ДПІ ГУ ДПС проінформовано мешканців громади про основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219, мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Податківці приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України (ДПС), у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ. Повідомили про адміністративні та інші послуги, що надають ЦОПи, та акцентували увагу на послугах, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу. Ознайомили зі сторінками ДПС та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook, а також з месенджером Telegram-канал ДПС.

Працівники ДПІ нагадали, що у 2023 році для платників податків – власників та користувачів земельних ділянок, що відносяться до сільськогосподарських угідь з 2023 року вводиться МПЗ і 2022 рік – перший рік, за який воно визначається. Звернули увагу, що відповідно до пункту 38 прим.1.2 статті 38 прим.1 Податкового кодексу України МПЗ не визначається, зокрема, для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. МПЗ для вище зазначених земельних ділянок, земельних часток (паїв) не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи. 

Спеціалісти податкової проінформували про зміни, внесені Законом України № 3219, зокрема до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону № 265. Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до усіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

У ході діалогу з платниками працівники ДПІ відповіли на запитання присутніх щодо використання РРО/ПРРО, відповідальності за порушення законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також стосовно МПЗ. Також надана практична допомога громадянам в отриманні безкоштовних КЕП, консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, роз’яснення з питання включення бюджетних установ до реєстру неприбуткових організацій. Під час зустрічі обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

Фахівцями податкової служби під час роботи мобільного ЦОПу прийнято, зокрема, заяви: за формами № 1ДР, № 5ДР, для проведення звірки даних, використаних для розрахунку МПЗ.

Платники отримали примірники тематичної друкованої продукції (брошури, листівки та пам’ятки) ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо МПЗ для фізичних осіб – платників податків, застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219.

Староста Шульгівського старостинського округу Петриківської ТГ висловила подяку податківцям за проведену зустріч та побажання спілкуватися і у подальшому.