Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій законодавства для суб’єктів господарювання м. Павлограда

, опубліковано 08 вересня 2023 о 11:37

Мобільним ЦОПом Павлоградської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 5 та 7 вересня поточного року здійснені виїзди згідно із затвердженим графіком до торгових об’єктів м. Павлограда з метою проведення роз’яснювальної роботи у форматі промоакції.

Виїзд пройшов за участі фахівців структурних підрозділів ГУ ДПС: Павлоградської ДПІ, Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб, Павлоградського сектору податкових сервісів управління податкових сервісів та відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії.

Мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжує надавати послуги платникам у рамках ефективної співпраці, зокрема, з питань стосовно: новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219), РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону № 3219, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС, легалізації заробітної плати.

Податківці надали роз’яснення щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з 01.08.2023 та з 01.10.2023, на розмірах штрафних (фінансових) санкцій. Працівники ГУ ДПС зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикоорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків. Податківці і надалі будуть проводити заходи роз’яснювального характеру, направлені на обізнаність платників, зокрема, з питань застосування РРО/ПРРО, адже такі новації законодавства спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу та виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів.

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці Павлоградської ДПІ також приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.

Податківці також акцентували на легалізації заробітної плати, а саме: кожен роботодавець – фізична чи юридична особа мають дотримуватись норм трудового законодавства.

Під час діалогу з платниками податківці надали відповіді на запитання щодо: застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265.

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, з питань МПЗ, застосування РРО/ПРРО у рамках Закону № 3219; основних новацій Закону № 3219.