Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій, передбачених Законом України № 3219, для суб’єктів господарювання м. Кривого Рогу

, опубліковано 07 вересня 2023 о 16:48

Мобільним ЦОПом Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у  Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 05 вересня 2023 року згідно із затвердженим графіком здійснено виїзд до Оптово-ринкового комплексу ТОВ «Еліт-Бізнес» у м. Кривий Ріг з метою проведення роз’яснювальної роботи з платниками з актуальних питань сьогодення.

Проведення заходу забезпечили фахівці Криворізької південної ДПІ ГУ ДПС і структурних підрозділів ГУ ДПС, які обслуговують Криворізький регіон, а також начальник відділу розвитку підприємництва виконкому Металургійної районної у місті Кривому Розі ради і спеціаліст Криворізької філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.

У заході прийняли участь 16 платників податків – представників малого та середнього бізнесу м. Кривого Рогу. 

Під час зустрічі податківцями висвітлені основні нововведення, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та поновленні відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Проінформовано, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор, з 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Фахівці структурних підрозділів ГУ ДПС також звернули увагу присутніх, що з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265. Відзначили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування касової техніки є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. 

Спілкуючись із платниками, представники робочої групи – спеціалісти ГУ ДПС надали вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо застосування РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності СГ за порушення вимог чинного законодавства, мінімального податкового зобов’язання, а також наголосили, що сумлінне виконання платниками податкових зобов’язань – наразі надзвичайно важливе не тільки для нашого регіону, а і всієї держави.