Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота для суб’єктів господарювання м. Кривого Рогу з питань РРО/ПРРО, новацій, передбачених Законом України № 3219

, опубліковано 05 вересня 2023 о 15:40

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року    № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) до місця зосередження об’єктів бізнесу (магазин «Білизна для всієї  родини», кафе «CRAFTOVA СІМ’Я», СУШІ «NINZABAR») м. Кривого Рогу 01.09.2023 здійснив виїзд мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС).

Проведення заходу забезпечили керівник Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС, спеціалісти Криворізької північної ДПІ та представники структурних підрозділів ГУ ДПС, які обслуговують Криворізький регіон, і завідувач відділу розвитку підприємництва виконкому Саксаганської районної у м. Кривому Розі ради.

У зустрічах прийняли участь платники податків – представники малого та середнього бізнесу Саксаганського району м. Кривого Рогу.

Під час зустрічей з платниками фахівці ГУ ДПС висвітлили основні нововведення, запроваджені Законом України № 3219, акцентувавши увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за недотримання норм Закону № 265. Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Звернули увагу, що з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265. Проінформували, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Податківці акцентували увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Приділили увагу адміністративним та іншим послугам, що надають ЦОПи, надали інформацію про адміністративні послуги, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.

Під час спілкування з платниками представники робочої групи – працівники ГУ ДПС надали відповіді на запитання присутніх, зокрема, щодо: використання РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265; мінімального податкового зобов’язання, а також наголосили, на сумлінному виконанні платниками податкових зобов’язань.

Серед учасників зустрічей розповсюджена тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.

Виїзд робочої групи пройшов конструктивно, в атмосфері доброзичливості.