Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України від № 3219, мінімального податкового зобов’язання для мешканців та суб’єктів господарювання Іларіонівської територіальної громади

, опубліковано 01 вересня 2023 о 16:21

За участі керівника Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС), а також фахівців ДПІ та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, за підтримки заступника голови Іларіонівської територіальної громади (ТГ) 30.08.2023 проведено виїзд мобільного ЦОПу з відвідуванням торгівельних об’єктів в смт Іларіонове.

Під час зустрічі зі спеціалістами тергромади, а також платниками податків – юридичними і фізичними особами фахівці ГУ ДПС нагадали про запровадження у 2023 році мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) за 2022 рік. МПЗ – це мінімальний розмір податку, який має сплачувати власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського (с/г) призначення. Розповіли учасникам зустрічі, хто є платниками МПЗ та за якою формулою розраховується МПЗ. Акцентували увагу, що термін слати МПЗ – протягом 60 календарних днів з дня отримання фізичними особами – платниками податків податкового повідомлення рішення (ППР) контролюючого органу. У разі незгоди з нарахованою сумою МПЗ, платник має право звернутися до ДПІ для проведення звірки щодо: земельного податку; суми доходу отриманого від реалізації с/г продукції; суми сплачених податків і зборів.

Податківці звернули увагу громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки про закінчення терміну сплати земельного податку за 2023 рік (29 серпня 2023 року), повідомили про необхідність подання документів для внесення змін даних власників земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, про своєчасне надання інформації за формою № 5ДР.

Присутніх також проінформували про необхідність внесення змін до адресних даних фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі зміною назв вулиць та населених пунктів, ознайомили з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для отримання адмінпослуг, а також з режимом роботи Синельниківського ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення.

Спеціалісти Синельниківської ДПІ ГУ ДПС також повідомили, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у частині застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265. Так, з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 275. Проінформували, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання (СГ) ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, запитання суб’єктів господарювання (СГ) та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС.

Також звернули увагу присутніх, що інформація про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного, розміщена на офіційних сторінках ДПС та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook та месенджері Telegram-канал ГУ ДПС.

У ході діалогу з фізичними особами – підприємцями на торгівельних об’єктах фахівці податкової служби надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО.

Під час проведення заходів присутнім роздана тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, стосовно: МПЗ, основних випадків подання податкової декларації про майновий стан і доходи, звірки даних фізичних осіб – власників об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219, а також основні новації Закону України № 3219, роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру від ДПС.