Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до м. Кривий Ріг – роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ

, опубліковано 24 серпня 2023 о 12:32

Мобільний ЦОП у складі працівників Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 18 серпня 2023 року згідно із графіком спільно з фахівцями управлінь ГУ ДПС: контролю за підакцизними товарами та інформаційної взаємодії, а також завідувача відділу розвитку підприємництва виконкому Покровської районної у місті ради здійснено виїзд до Дочірнього підприємства Дніпровської обласної спілки споживчих товариств «Ринок Північний» м. Кривий Ріг.

Мета виїзду – проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії з платниками, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року      № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії військового стану» (Закон України № 3219).

Крім того, акцентували увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.

Під час зустрічі податківці ДПІ зазначили, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання (СГ), які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Учасників заходу також проінформовано, що ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видається органами ліцензування, якими відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2015 року № 609 є територіальні органи ДПС. Для отримання такої ліцензії СГ подає до органу ліцензування за місцем провадження діяльності заяву про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у довільні формі із зазначенням у заяві переліку програмних РРО, які знаходяться у місці торгівлі, їх фіскальних номерів, дати реєстрації та назви моделі ПРРО. 

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безкоштовне програмне рішення для використання СГ ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання СГ та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС України (https://tax.gov.ua) у банері «Програмні РРО».

Крім того, під час зустрічі платники проінформовані про можливість подання звітності через Електронний кабінет. Приватна частина Електронного кабінету надає можливість платникам створити електронні документи звітності, перевірити, підписати та надіслати їх в електронному вигляді до контролюючих органів. Також, платник має можливість переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях.

У ході активного діалогу представники робочої групи надали вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення Закону № 265, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), а також наголосили, що сумлінне виконання податкових зобов’язань платників зараз важливо, як ніколи.

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру.

Виїзд робочої групи пройшов конструктивно та в атмосфері доброзичливості.