Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ для суб’єктів господарювання та мешканців старостинських округів Новопокровської селищної ТГ

, опубліковано 24 серпня 2023 о 16:57

Мобільний ЦОП Солонянської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) згідно із затвердженим графіком 15.08.2023 здійснив виїзди до с. Новопокровка і с. Павлівка та 16.08.2023 до с. Олександрополь і с. Іверське старостинських округів Новопокровської селищної територіальної громади (ТГ).

Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Солонянської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС та за сприянням голови Новопокровської тергромади, старости Павлівського, адміністратора Олександропольського та старости Іверського старостинських округів. 

Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці ДПІ повідомили присутнім про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) та внесені ним зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Довели до відома, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання, окрім платників єдиного податку 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати зареєстровані реєстратори розрахункових операцій і норми закону не передбачають звільнення від використання РРО на період дії воєнного стану. З 01 серпня 2023 року та з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи будуть застосовуватись фінансові санкції.

Податківці нагадали, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Сплата загального МПЗ здійснюється фізичною особою протягом 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР). Наголошено, що фізична особа у разі незгоди з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ має право протягом 30 днів з дня вручення ППР звернутись для проведення звірки даних з наданням підтвердних документів.

Фахівцями податкової служби надані роз’яснення щодо: переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом, та звітування в електронному вигляді, а також надана консультаційна допомога громадянам, які потребували отримання безкоштовних КЕП. Також фахівці Солонянської ДПІ ГУ ДПС повідомили про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.

Протягом роботи мобільного ЦОПу спеціалісти ДПІ відповіли на питання відвідувачів, зокрема, щодо: надання пільг по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) та отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, врегулювання податкового боргу та обрахування МПЗ власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення .

Під час виїзду фахівцями ДПІ вручені громадянам ППР з МПЗ.

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, з питань нарахування та сплати МПЗ, застосування РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219, основних новацій Закону України № 3219.