Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виїзд мобільного ЦОПу до Дубовиківської ТГ: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання, надання адміністративних послуг

, опубліковано 22 серпня 2023 о 12:05

З метою інформування платників про актуальні питання законодавства 18.08.2023 відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до селища Чаплине Чаплинського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ).

Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних  перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У ході виїзду організовані та проведені зустрічі із платниками Чаплинського старостинського округу та старостою старостату.

Під час зустрічей фахівці податкової служби проінформували про основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У черговий раз увагу учасників зустрічі звернули на необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, переваги для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників. Податківці відповіли на запитання учасників зустрічей, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Також акцентовано увагу платників на сумлінне виконання податкових зобов’язань, що в умовах сьогодення є надзвичайно важливим.

Присутніх мешканців населених пунктів Чаплинського старостату ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, та переліком документів, які потрібні для їх отримання, а також з режимом роботи ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення, проінформовано про переваги користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.

Крім того, увагу присутніх звернули на необхідність внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назв населених пунктів та вулиць, порядку та термінів надання відомостей про зміну даних, що вносяться до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП) і мають відмітку у паспорті).

Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, пов’язані, зокрема, зі змінами у податковому законодавстві щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, порядком заміни РНОК ПП, отриманням його для малолітніх дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями, уточненнями даних про земельні ділянки та правами на пільги зі сплати податків і порядком їх отримання, з питаннями сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Працівниками ДПІ під час виїзду ЦОПу прийняті заяви за формами № 5ДР, № 10ДР, а також на проведення звірки з плати за землю, щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків; видано 26 РНОК ПП, вручено платникам податків – фізичним особам 41 податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ.

Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, з питань роботи ПРРО, реєстрації та застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ.