Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальна робота мобільного ЦОПу з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до Воскресенівського старостинського округу

, опубліковано 18 серпня 2023 о 10:21

Мобільний ЦОП Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) 16.08.2023 здійснив виїзд до с. Воскресенівка Воскресенівського старостинського округу Васильківської територіальної громади (ТГ).

Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі начальника Васильківської ДПІ ГУ ДПС та фахівців ДПІ і Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.

У ході виїзду мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ було організовано та проведено зустрічі із платниками та представниками Воскресенівського старостинського округу Васильківської селищної ради.

Під час зустрічей фахівці податкової інспекції висвітлили основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності платників за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Присутніх мешканців с. Воскресенівка ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для їх отримання, а також режимом роботи ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати відповіді на питання, надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.

Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, зокрема, щодо: новацій Закону України № 3219 у частині застосування РРО/ПРРО, порядку заміни реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП), порядку його отримання для малолітніх дітей; уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги щодо сплати податків, порядку їх отримання; сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та сплати загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), порядку користування Електронним кабінетом.

Під час таких зустрічей податківці акцентували увагу на обов’язковість оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та на наслідках використання праці неоформлених працівників. Обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.

У ході проведення заходів присутнім роздані роз’яснювальні матеріали, зокрема, інформаційний лист ДПС України № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, щодо роботи з ПРРО, застосування РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219, новацій, запроваджених Законом України № 3219, а також стосовно розрахунку та сплати МПЗ.

Під час виїзду працівниками ДПІ прийнято: 34 заяви на проведення звірки з плати за землю, 15 заяв за формою № 5ДР, 6 заяв за формою № 10ДР, 3 заяви на проведення звірки щодо нарахування МПЗ, 3 заяви щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків; видано 24 РНОК ПП та вручено платникам податків – фізичним особам 58 податкових повідомлень-рішень за формою МПЗФ.