Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями до суб’єктів господарювання Криворізького регіону

, опубліковано 15 серпня 2023 о 16:30

Криворізькою північною ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області 10 серпня 2023 року здійснено виїзд мобільного Центру обслуговування платників (ЦОП) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до виконавчого комітету Покровської районної у м. Кривий Ріг ради з метою проведення роз’яснювальної роботи, зокрема щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей  оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).

У роботі мобільного ЦОПу у форматі дистанційної комунікації прийняв участь заступник начальника ГУ ДПС Леонов Валерій, який повідомив відвідувачів ЦОПу про набрання чинності Закону № 3219. Звернув увагу присутніх, що кожен громадянин, який володіє інформацією про порушення законодавства, контроль за яким здійснюють податкові органи, зокрема, щодо незастосування суб’єктами господарювання (СГ) РРО/ПРРО, невидачі фіскальних чеків, відмови у розрахунку банківською картою, завищення цін на продовольчі, лікарські засоби, неоформлення трудових відносин з найманими працівниками, здійснення господарської діяльності без державної реєстрації, має можливість повідомити про це ДПС. Одним із джерел надання такої інформації є чат-бот ДПС «StopViolationBot» у меседжеріTelegram.

Роботу мобільного ЦОПу забезпечили фахівці Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС.

Під час зустрічі заступник начальника Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС Тимченко Ігор довів до відома присутніх інформацію про те, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). Платниками у частині МПЗ є, зокрема фізична особа – резидент, яка володіє та/або користується (орендує, суборендує, на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Фахівець податкової інспекції Оніщенко Наталія проінформувала СГ про новації, запроваджені Законом № 3219, та акцентувала увагу платників на основних змінах у Податковому кодексі України, якими, зокрема передбачено з 01 серпня 2023 року скасування можливості для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу та перебувати на спрощеній системі з особливостями оподаткування. Надала інформацію щодо реєстрації РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Присутні отримали примірники власної тематичної друкованої продукції роз’яснювального характеру з питань новацій, запроваджених Законом № 3219, застосування та реєстрації РРО/ПРРО, МПЗ для фізичних осіб з інформацією про номери телефонів «гарячих ліній» з урахуванням територіальних громад області, за якими можна отримати відповіді щодо нарахування та сплати МПЗ для фізичних осіб.

Наприкінці заходу Ігор Тимченко подякував відвідувачам за сумлінну сплату податків, що є не тільки вагомим внеском в економіку України, а і наближає перемогу.

Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно та в атмосфері доброзичливості.