Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів від надання в оренду нерухомого майна

, опубліковано 26 квітня 2023 о 10:20

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

На сьогоднішній день частина території нашої держави тимчасово окупована, на частині ведуться бойові дії. Початок активних бойових дій та запровадження воєнного стану в Україні спонукають громадян лишати свої домівки в пошуках безпеки та захисту. Багато таких громадян знайшли свій прихисток у Дніпропетровській області, що призвело до значного попиту на орендоване житло.

А тому звертаємо увагу, що відповідно до пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню, зокрема, підлягають доходи від надання в оренду нерухомого майна іншій фізичній особі. При цьому, підлягають декларуванню доходи, отримані від надання в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Такі доходи підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором – 1,5%. 

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року.  Останній день подання декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік – 01 травня 2023 року. Останній день для сплати суми задекларованих податкових зобов’язань за 2022 рік припадає на 31 липня 2023 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається фізичною особою до державної податкової інспекції за місцем своє реєстрації в один із таких способів:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • поштою з повідомленням про вручення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись сервісом «Електронний кабінет».

Тому, закликаємо всіх громадян, які отримують доходи від надання нерухомості в оренду, проявити громадянську свідомість, подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки.