Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Адміністративні послуги мобільного ЦОПу для мешканців Криворізького регіону та внутрішньо переміщених осіб

, опубліковано 13 січня 2023 о 16:40

Криворізькою північною ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Криворізька ДПІ ГУ ДПС) з метою забезпечення зручних та доступних умов для отримання послуг і сервісів фізичним та юридичним особам, розширення кола суб’єктів звернень, які мають можливість звернутись до мобільного Центру обслуговування платників (мобільний ЦОП), 11 січня 2023 року проведено виїзд до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті Кривому Розі ради (далі – Прозорий офіс).

У роботі мобільного ЦОПу в онлайн форматі прийняв участь заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерій Леонов, який, звертаючись до відвідувачів Прозорого офісу, привітав усіх з Новим Роком, побажав довгоочікуваної перемоги, миру та стабільності. Валерій Леонов у черговий раз зауважив, що на період дії воєнного стану сервісне обслуговування платників, зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування, здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

У ході спілкування Валерій Леонов зосередив увагу платників на тому, що з 01 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році. У разі отримання фізичними особами – платниками податків доходів, що підлягають оподаткуванню, такі громадяни зобов’язані у термін до 01.05.2023 (включно) подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. За певних умов громадяни мають право подати податкову декларацію для отримання податкової знижки.

З початку поточного року вводиться в дію нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

У роботі мобільного ЦОПу прийняли участь фахівці Криворізької ДПІ ГУ ДПС. Спілкуючись з відвідувачами мобільного ЦОПу податківці зосередили їх увагу на електронних сервісах ДПС, зокрема широких можливостях «Електронного кабінету», порядку та особливостях роботи програмних РРО, ознайомили з інформацією щодо рахунків, які відкриті Казначейством для сплати податків до бюджетів Криворізької міської територіальної громади.

Користувачі мобільного ЦОПу були проінформовані, що під час дії воєнного стану платники, у тому числі місцем реєстрації яких є окуповані території, мають можливість у режимі онлайн переглянути інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом та цільовими фондами за допомогою меню «стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету».

Крім того акцентовано увагу, що в інформаційно-комунікаційній системі «Електронний кабінет» створено електронний сервіс щодо визначення платником спрямування на бюджетні/небюджетні рахунки залишків коштів, сплачених на єдиний рахунок. Такий новостворений електронний сервіс забезпечить своєчасне і в повному обсязі перерахування сум податків, зборів, платежів та єдиного внеску з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.

Під час роботи мобільного ЦОПу здійснено обслуговування 58 фізичних осіб, з яких 32 – надані адміністративні послуги (від фізичних осіб прийнято 18 заяв за формою № 5ДР та 14 заяв за формою № 1ДР). Прийнято податкову декларацію з метою реалізації права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року (прощений борг за кредитним договором). Відвідувачі ЦОПу також отримали фахові відповіді щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів і єдиного внеску під час дії воєнного стану.

Всі учасники мобільного ЦОПу були забезпечені безкоштовними бланками заяв, податковими деклараціями та друкованою продукцією з актуальних питань.

Більшість відвідувачів мобільного ЦОПу – це внутрішньо переміщені особи переважно з Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Харківської та Миколаївської областей. У Тернівському районі міста Кривого Рогу обліковується понад 6,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно та в атмосфері доброзичливості.