Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб – підприємців управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вікторії Сіданченко

, опубліковано 26 вересня 2022 о 10:08

Днями у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «ФОП: актуальні питання щодо звітування, сплати податків і зборів, адміністрування єдиного внеску, припинення діяльності».

На запитання платників податків відповідала начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб – підприємців управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вікторія Сіданченко.

Питання 1: Добрий день! Скажіть, будь ласка, підприємець платник єдиного податку третьої групи змінив податкову адресу (місце реєстрації), до якого контролюючого органу подається податкова декларація платника єдиного податку та сплачується єдиний податок?

Відповідь: Добрий день! Відповідно до п.296.4 ст.296 Податкового кодексу України, податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подається до контролюючого органу за основним місцем обліку, тобто за новим місцезнаходженням (місцем реєстрації). Сплата єдиного податку в 2022 році здійснюється на розрахункові рахунки за попередньою адресою, а з 01 січня 2023 року сплата єдиного податку здійснюється за новим місцезнаходженням.

Питання 2: Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи має право ФОП – платник єдиного податку першої групи не сплачувати єдиний податок після прийняття Закону України від 12.05.2022 №2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану»?

Відповідь: Доброго дня! Тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп, мають право не сплачувати єдиний податок.  Зазначені положення є спеціальними правовими нормами для окремої категорії, а саме для платників єдиного податку першої та другої груп. На теперішній час ці норми не скасовані та мають чинність.  Тобто, платники  єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Питання 3: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, за який звітний період, подають останню податкову декларацію платника єдиного податку  та Додаток 1 до неї, фізичні особи – підприємці, які подали державному реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності?

Відповідь: Добрий день! Підприємці, щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця востаннє за податковий квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».

Остання Декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

При цьому фізичні особи, разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).