Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування юридичних осіб – платників єдиного податку 3-ї групи за ставкою 2% розглянуто під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 28 вересня 2022 о 11:20

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості оподаткування юридичних осіб – платників єдиного податку 3-ї групи за ставкою 2%». 

На запитання платників податків відповідала заступник начальника відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ірина Жуковіна.

Запитання 1: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якщо платник обрав єдиний податок третьої групи за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою протягом року?

Відповідь: Добрий день! Так, платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежені в праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання:

- не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;

- зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 2 відсотки, а у полі «на ставку» – обрану ставку у розмірі 3 або 5 відсотків доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Запитання 2: Добрий день! Скажіть, будь ласка, якщо платник обрав єдиний податок третьої групи за ставкою 2 відсотки з 01 квітня 2022 року та з 01 липня поточного року повернувся на загальну систему оподаткування, чи буде у нього можливість перейти ще раз на спрощену систему оподаткування з 01 жовтня поточного року?

Відповідь: Добрий день! Ні. Відповідно до  підпункту 298.1.4  пункту 298.1 статті 298 Податкового кодексу України суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Запитання 3: Вітаю! Підкажіть, будь ласка, чи має право платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки здійснювати негрошові розрахунки, зокрема, залік зустрічних однорідних вимог?

Відповідь: Добрий день! Ні. Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку, який визначений статтею 292 Податкового кодексу України, розповсюджується на суб’єктів господарювання – платників єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки.

Так для юридичної особи, доходом платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті.

Також, відповідно до п. 291.6 ст.291 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Тобто, платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки не мають права здійснювати залік зустрічних однорідних вимог.

Запитання 4: Добрий день! Можна дізнатися, чи потрібно розраховувати загальне мінімальне податкове зобов'язання платнику третьої групи за ставкою 2 відсотки?

Відповідь: Добрий день! Так. У складі податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні за грудень 2022 року потрібно заповнити показники другої таблиці, яка має назву «Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку з урахуванням позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок».

Ця таблиця заповнюється платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, у яких виникає обов'язок подавати додаток із розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання у складі податкової декларації за грудень поточного року.

Особливості визначення загального мінімального податкового зобов'язання платників єдиного податку встановлені нормами статті 297 1 Податкового кодексу України.