Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Апеляційний суд визнав правомірним донарахування 2,8 млн грн при виплаті пасивних доходів нерезиденту

, опубліковано 15 серпня 2022 о 16:50

Третій апеляційний адміністративний суд у справі про безпідставне застосування зменшеної ставки оподаткування при виплаті пасивних доходів нерезиденту прийняв рішення на користь контролюючого органу та визнав правомірним донарахування податку у сумі 2,8 млн гривень.

Спірне податкове повідомлення-рішення сформоване в результаті проведеної документальної планової перевірки, в межах якої виявлено порушення податкового законодавства, зокрема, при застосуванні норм міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.

Податковий агент має право самостійно застосувати, зокрема, зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу (якщо відповідна умова передбачена міжнародним договором) і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. При цьому застосування вказаних норм можливе лише за умови дотримання вимог визначених нормами міжнародного договору.

Судом зроблено висновок про встановлення порушення вимоги Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи із змінами, внесеними до неї Протоколом від 11.12.2015, ратифікованим Верховною Радою України 30.10.2019, який набрав чинності 28.11.2019, та вимог пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України.

Як наслідок – підприємство неправомірно скористалося пільгою при оподаткуванні пасивних доходів нерезидента та занизило податок на доходи нерезидента на 2,8 млн грн, оскільки застосована ставка податку 5 %, замість необхідної 10 %. Враховуючи обставини справи, платнику донараховано разом зі штрафними санкціями 2,8 млн гривень. Донарахована сума 13.07.2022 сплачена до державного бюджету у повному обсязі.

Такі дії платника податку свідчать про свідомість та добропорядність, що у воєнний час є вкрай важливим та необхідним для забезпечення економічної стабільності держави.