Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання декларування доходів громадянами стало ключовою темою конструктивного діалогу під час засідання «круглого столу»

, опубліковано 15 липня 2022 о 14:55

Днями, за організацією Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за участі в. о. начальника Леонова Валерія проведено Інтернет-зустріч з платниками податків у форматі «круглого столу».

Темою заходу стали питання, пов’язані з декларуванням доходів, отриманих громадянами у 2021 році.

Під час обговорення з платниками вищезазначених питань, в. о. керівника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області нагадав про особливості декларування доходів за 2021 рік громадянами.

Леонов Валерій акцентував увагу на тому, що громадяни, які мають можливість виконувати податкові обов’язки та які на сьогодні не подали податкові декларації про майновий стан і доходи (Декларація) за звітний (податковий) 2021 рік, повинні не зволікати та подати Декларацію не пізніше 19 липня 2022 року. Цей термін передбачений Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (Закон № 2260).

Так, платники податків, які відповідно до норм Податкового кодексу України (ПКУ) зобов’язані подати Декларацію та мають можливість виконувати свої податкові обов’язки щодо дотримання термінів подання звітності, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом № 2260 за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Оскільки 31 липня 2022 року припадає на вихідний день, то з урахуванням норм п. 57.1 ст. 57 ПКУ останній день для сплати податкових зобов’язань громадянами за даними Декларацій припадає на 01.08.2022.

Крім того, платникам нагадали, що для зручності працює електронний сервіс в Електронному кабінеті (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість громадянам подати Декларацію в електронному вигляді. Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Також присутнім повідомили, що Міністерство фінансів України наказом від 17 травня 2022 року № 143 (Наказ № 143) викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Учасникам зустрічі акцентовано увагу, що Наказ № 143 набере чинності з 01.01.2023.

Під час конструктивного діалогу платники отримали від податківців відповіді на актуальні питання.