Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Дніпропетровщині відбулося засідання «круглого столу» щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 14 липня 2022 о 14:52

Нещодавно фахівцями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за допомогою платформи ZOOM під головуванням в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонова Валерія проведено засідання «круглого столу» щодо роз’яснень норм Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

У ході заходу присутнім нагадали, що з 01 вересня 2021 року громадяни України мають можливість подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори.

Леонов Валерій проінформував, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. Держава дає можливість повернути активи у прозорий легальний обіг. Скористатись правом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – одноразова декларація) можуть громадяни, які отримували зарплату «у конверті», працювали без оформлення трудових відносин. Декларування активів здійснюється громадянами на добровільних засадах. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбувається шляхом подання такої одноразової декларації до Державної податкової служби України виключно в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація». При цьому, декларант не зобов’язаний підтверджувати джерела своїх доходів.

Присутнім також повідомлено, що після отримання від платника «звітної»/«нової звітної»/«уточнюючої» одноразової декларації у приватній частині Електронного кабінету платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум за відповідною територією із зазначенням згенерованного QR-коду з кодом платежу 110111000. При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкриватиметься мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати платежу. У разі, якщо платником була змінена адреса відповідно до «нової звітної» або «уточнюючої» одноразової декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника, інформації про бюджетні рахунки.

Спілкування з платниками податків у різних форматах має позитивний результат: платник податків, який обізнаний у нормах податкового законодавства, є захищеним!