Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Дніпропетровщини роз’яснюють податкове законодавство під час сеансу телефонного зв’зку «гаряча лінія»

, опубліковано 28 липня 2022 о 14:47

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області  28 липня 2022 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Проведення перевірок у зв’язку із надходженням відомостей про припинення юридичної особи». На запитання платників податків відповідала начальник відділу позапланових перевірок з інших податків управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга МОРОЗ.

 

Питання:

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, в який термін юридична особа, що прийняла рішення про припинення, повинна подати ліквідаційну звітність?

Відповідь: 

Доброго дня! Відповідно до п.п.49.18.8 п.49.18 ст.49, п.п.137.4.3 п.137.4 ст.137 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового звітного періоду), останнім податковим звітним періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації. Декларація з рентної плати, екологічного податку, місцевих податків і зборів може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду. Таким чином, для завершення процедури ліквідації ліквідаційна звітність повинна бути подана до завершення строку кредиторських вимог та після завершення господарської діяльності платника та здійснення розрахунків з дебіторами/кредиторами.

 

Питання:

Доброго дня! Дайте, будь ласка, відповідь, чи проводяться у період дії воєнного стану документальні позапланові виїзні перевірки  юридичних осіб, що прийняли рішення про припинення?

Відповідь:

Доброго дня! Так, Законом України від 12.05.2022 № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» внесено зміни до п. 69.2 розділу ХХ Перехідних положень ПКУ в частині нерозповсюдження мораторію на проведення документальних позапланових виїзних перевірок на підставі п.п.78.1.7 п.78.1 ст.78 ПКУ. 

 

Питання:

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, за який період проводяться документальні позапланові виїзні перевірки  юридичних осіб, що прийняли рішення про припинення?

Відповідь:

Доброго дня! Згідно ст. 102 ПКУ контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 цієї  статті, має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

Відповідно пункту 522 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ встановлено, що на період з 18 березня 2020 року по останній день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України короновірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених статтею 102 ПКУ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 № 630 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», режим надзвичайної ситуації, пов’язаний з карантином, подовжено до 31.08.2022.

Дію пункту 522 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ зупинено на період дії воєнного, надзвичайного стану .

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до ПКУ, а саме: статтю 102  доповнено п. 9 такого змісту: "На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану зупиняється перебіг строків, визначених цим Кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи".

 

Питання:

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, яким чином здійснюється погашення податкових зобов’язань платника у разі відсутності коштів на розрахунковому рахунку?

Відповідь:

Згідно п.97.3 ст.97 ПКУ у разі якщо внаслідок ліквідації платника податків  частина його грошових зобов’язань  чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку із недостатністю майна, така частина погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов'язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності, а в разі ліквідації філії, відділення чи іншого відокремленого підрозділу юридичної особи - за рахунок юридичної особи незалежно від того, чи є вона платником податку, стосовно якого виникло грошове зобов'язання або виник податковий борг такої філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.

Згідно п.97.4 ст.97 ПКУ особою, відповідальною за погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу платника податків, є:

- стосовно платника податків, який ліквідується, - ліквідаційна комісія або інший орган, що проводить ліквідацію згідно із законодавством України;

- щодо філій, відділень, інших відокремлених підрозділів платника податків, що ліквідуються, - такий платник податків.